in

BREXIT. Liderii UE, alături de Irlanda. Nu acceptă niciun proiect din partea Marii Britanii dacă nu va fi agreat de guvernul irlandez

Responsabilii Uniunii Europene au presat guvernul din Marea Britanie să dezvăluie cât mai repede viziunea sa asupra relaţiilor economice pe care intenţionează să le aibă cu UE după Brexit.De asemenea, guvernul May a fost anunțat că UE nu va accepta niciun proiect care nu va fi agreat de executivul irlandez.

„Aşteptăm cu nerăbdare Cartea Albă a Marii Britanii şi sperăm foarte mult că aceasta va aduce claritate, realism şi elanul necesar acestor negocieri”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg.


Tusk a făcut referire la un document ce va fi publicat de Londra săptămâna viitoare, în care trebuie să fie detaliate obiectivele guvernamentale pentru viitoarea relaţie comercială pe care executivul britanic vrea să o aibă cu UE după Brexit, programat pentru sfârşitul lui martie 2019.

Însă termenii acestei noi relaţii vor trebui să garanteze că nu va avea loc o revenire la frontiera fizică între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, obiectiv împărtăşit pe fond de Londra şi Bruxelles.

„Nu putem să avansăm fără ca un ‘backstop’ solid să fie prezentat de Marea Britanie şi acceptat de prietenii noştri irlandezi”, a adăugat el, cu referire la soluţia de precauţie cerută de UE.

Aceasta, numită ‘backstop’, prevede menţinerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE dacă Londra şi Bruxellesul nu vor încheia un acord satisfăcător.

„Aşteptăm de luni de zile Cartea Albă” a guvernului britanic, a declarat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Însă vreau să spun aici că nu vom accepta ca problema irlandeză să fie izolată în măsura în care să devină singura problemă încă nerezolvată la sfârşitul negocierilor”, a insistat el în faţa europarlamentarilor.

„Suntem cu toţii irlandezi”, a conchis Juncker în engleză, ca semn de susţinere pentru revendicările exprimate de Dublin în acest dosar.

Zi CRUCIALĂ pentru Theresa May, conservatorii pro-Brexit se pregătesc să dărâme guvernul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă, vedeta absolută a Italiei la gimnastică. Aur pentru Italia la Jocurile Mediteraneene

Băncile britanice nu au cerut încă dreptul de a opera în UE după Brexit