Menu
in

Brexit: Mii de români riscă să rămână fără locuri de muncă și asigurări de sănătate în Marea Britanie

Mii de români riscă să rămână fără locuri de muncă și asigurări de sănătate în Marea Britanie.

Programul de rezidență (Settlement Status) pentru cetățenii UE din Marea Britanie ar trebui să fie „un sistem simplu și ușor de utilizat”, conform celor publicate de Guvernul britanic.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deși au trecut deja două luni de la încheierea programului, mulți cetățeni europeni nu au primit răspuns de la autorități și nu au încă actele în regulă.

Ministerului de Interne a anunțat că aproximativ 483.200 de persoane așteaptă încă să știe dacă cererile lor de rezidență au fost aprobate sau nu. Mulți dintre solicitanți sunt români, care alături de polonezi și italieni fac parte dintre principalele trei comunități rezidente în Marea Britanie.

În lipsa unor acte în regulă, locurile de muncă, chiriile și asigurările de sănătte sunt expuse riscului pentru aproape 500.000 de oameni. Executivul britanic a anunțat cetățenii europeni din Marea Britanie că vor avea drepturile protejate și că vor fi luate în considerare și înregistrările peste limita maximă.

Un purtător de cuvânt al guvernului a explicat că întârzierile sunt cauzate de numărul mare de cereri, peste 6 milioane de la începerea programului, martie 2019. Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

Un milion de români au solicitat statutul de rezident în UK. “În ţară românul munceşte şi este tot sărac”

După Brexit, noile forme de rezidență sunt necesare pentru a avea acces la servicii și beneficii sociale, de la sănătate la pensii, precum și la muncă, dreptul de a închiria o locuință și așa mai departe.

Fără acte în regulă, unii vor fi expulzați, alții vor pleca de bună voie.

Dintre cererile primite de guvern, 2,8 milioane de cetățeni au obținut rezidență permanentă, iar 2,3 milioane pe termen limitat, de cinci ani. Cei din urmă trebuie să depună o nouă cerere pentru a trece la categoria permanentă.

Totuși, întârzierile sunt principala preocupare a Grupului „3 Milioane“, o asociație pentru drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit creată după referendumul din mai 2016, care vorbește despre sute de cazuri de persoane oprite la frontieră sau lăsate fără muncă din cauza lipsei documentelor.

„O jumătate de milion de cereri sunt încă fără răspuns sunt multe”, subliniază Luke Piper, unul dintre directorii grupului. „Este o problemă considerabilă să nu poți dovedi că ai dreptul să trăiești în propria țară”, a adăugat acesta.


Brexit: Mii de români riscă să rămână fără locuri de muncă și asigurări de sănătate în Marea Britanie…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.6]
Exit mobile version