in

Brexit. Situație tensionată în Marea Britanie. Theresa May are de gând să scoată militarii în stradă


Parlamentarii britanici au anunțat că militarii sunt gata să „sprijine orice departament guvernamental pentru eventualele situații de urgență”, scrie The Independent.

Un număr de 3.500 de militari sunt pregătiți pentru orice criză declanșată de un Brexit fără acord, a anunțat ministrul apărării britanic.

Gavin Williamson a declarat, de asemenea, că soldații sunt gata să „sprijine orice departament guvernamental pentru eventualele situații în care s-ar putea să fie avea nevoie”.

Comentariul a venit în ciuda celor anunțate de cabinetul prim ministrului Theresa May, care indicau că nu este nevoie de desfășurarea de trupe, ca parte a deciziei pentru pregătirea de ieșire din UE fără un acord.

De asemenea, Tobias Ellwood, adjunctul lui Williamson la Ministerul Apărării, a făcut public faptul că departamentul său este gata pentru un Brexit fără acord.

Pe de altă parte, funcționarii guvernamentali vor încerca să comunice cu cele șase milioane de întreprinderi britanice, invitându-le să-și pună în aplicare propriile planuri de urgență, dar și cu cetățenii privați, cu privire la acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă.

Guvernul va implementa, de asemenea, propunerile deja publicate, inclusiv cele destinate să asigure populația că produsele alimentare și consumabilele vitale nu se epuizează.

În Camera Comunelor, Williamson a fost întrebat dacă a primit „orice fel de abordare din partea altor departamente guvernamentale cu privire la utilizarea personalului forțelor armate în cazul unui Brexit fără acord”.

El a răspuns: „Deocamdată, nu am avut cereri oficiale de la niciun departament guvernamental.”

„Dar ceea ce facem este punerea în aplicare a planurilor de urgență și ceea ce vom face este să avem un efectiv de 3.500 soldați la dispoziție, angajați regular și din rezervă, pentru a sprijini orice departament guvernamental pentru eventualele situații de care ar putea avea nevoie”.

Ian Murray, susținător al grupului laburist de campanie anti-Brexit „Best for Britain”, a declarat: „Punerea unui număr de 3.500 de militari în standby pentru o un Brexit fără acord demonstrează cât de gravă este situația. Aceasta este realitatea unui Brexit fără o înțelegere: soldați pe străzi; medicamentele sunt stocate la NHS; aeroporturile și terminalele de feribot oprite. Este o situație pur și simplu înfricoșătoare”.

Purtătorul de cuvânt al premierului May a declarat că guvernul a alocat mai mult de patru miliarde de lire sterline pentru cheltuieli de planificarea a Brexit, iar două miliarde de lire s-au alocat imediat.

Purtătorul de cuvânt a confirmat că planurile includ inclusiv transportul pe cale maritimă transfrontalieră, pentru aprovizionarea cu alimente și medicamente, dacă este necesar.
Se pregătește un nou referendum? Doi consilieri ai premierului May întocmesc documentele necesare

Ministra Diasporei crede că a găsit soluția: „Vrem să aducem românii acasă, acesta e primul pas”