Ministerul de Interne pregătește noi legi împotriva imigrației și a lucrătorilor străini, în apropierea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Astfel, a anunțat ministrul de Interne Amber Rudd, companiile vor fi obligate să publice liste cu toți muncitorii străini pe care îi angajează. Propunerea a fost făcută la conferința Partidului Conservator de la Birmingham și, potrivit ministrului, va „împiedica imigranții să ia locurile de muncă ale britanicilor”.
Pe lângă această regulă, Rudd a promis că va introduce noi reguli, mai stricte, de acordare a vizelor pentru studenții străini, ceea ce contravine chiar discursului pro-Brexit dinainte de referendum, în care se spunea că ieșirea Marii Britanii din UE va duce la o relaxare a politicii de imigrare din întreaga lume.
De asemenea, ministrul de Interne promite și o înăsprire a testului rezidenței de pe piața muncii, care obligă companiile să facă publicitate unui loc de muncă în Marea Britanie timp de 28 de zile, înainte de a recruta din străinătate.
„Testul trebuie să dea siguranța că oamenii care vin să lucreze aici vor completa golurile de pe piața muncii, fără a lua locurile de muncă ale britanicilor”, a declarat Rudd.
Ea a dat exemplu o fabrică unde sunt angajați preponderent români și polonezi.
“Eu cred că imigrația a adus multe beneficii pentru națiune. A consolidat economia, societatea și cultura noastră. Acesta este motivul pentru care vreau să reduc migrația netă și să continuăm în același timp să ne asigurăm că atragem pe cei mai buni”, a mai spus Amber Rudd.
Afirmațiile ministrului de interne sunt susținute și de colegul său de la Ministerul pentru Ieșirea din UE, David Davis. Acesta a declarat că lucrătorii slab calificați vor avea nevoie de permise de muncă pentru a lucra în Marea Britanie.
El a mai spus că Theresa May își dorește ca medicii străini să fie obligați să plece din Marea Britanie odată ce va exista un număr suficient de medici pregătiți în Marea Britanie.
Pe rețelele sociale, mulți oameni au comparat listele cu lucrători străini cu „o stea galbenă a întreprinderilor moderne”, cu referire la semnul de identificare pe care evreii erau obligați să îl poarte în Germania nazistă.