in

Britanicii sunt revoltați. Costurile pentru un Brexit fără acord au crescut cu 2,1 miliarde de lire sterline

Parlamentarii în acuză pe noul ministru de Finanțe și fost ministru de Interne, Sajid Javid că risipește banii contribuabililor britanici.

Acesta a cerut o suplimentare de 2,1 miliarde de lire sterline „pentru reducerea efectelor unui Brexit fără acord”, potrivit The Independent.


Anunțul lui Javid care ar ridica suma pusă la dispoziție de Trezorerie la 6,3 miliarde de lire sterline, pentru pregătirile unui Brexit fără acord, este considerată de unii parlamentari, dar și de cetățeni, „o pierdere colosală de bani”. Mai mult, organizațiile care facă campanii anti-Brexit au subliniat că sondajele de opinie arată că britanicii ar prefera să rămână în UE decât să iasă fără o înțelegere.

De cealaltă parte, Savid Javid a declarat că este vital să se cheltuiască acești bani pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord.

Deputatul laburist Owen Smith, susținător al campaniei „Votul poporului”, a declarat: „Este abuziv faptul că, fără niciun acord democratic, Boris Johnson crede că poate pune țara noastră pe un curs atât de periculos și de nechibzuit, cu cheltuieli enorme”.

Și ministrul de Finanțe din umbră, John McDonnell a spus că aceste cheltuieli sunt „o risipă îngrozitoare din banii contribuabililor” care ar putea fi cheltuiți pentru școli sau spitale.

Potrivit Ministerului de Finanțe, 344 de milioane de lire ar urma să fie cheltuite pentru operațiunile de la frontieră și vămi, inclusiv pentru recrutarea a 500 de noi ofițeri, pentru instruire și pentru un nou sistem IT.

Aproximativ 434 milioane lire sterline vor fi alocate pentru menținerea livrării de medicamente, prin creșterea capacității de transport și oferirea de facilități de depozitare.

Însă, această cheltuială ar însemna, scrie publicația britanică, un cost de aproximativ 100 de lire sterline pentru fiecare persoană din Marea Britanie, bărbat, femeie sau copil.

„Singurul drum corect și democratic este să oferim poporului cuvântul final. Acum, ceea ce se propune este la un milion de kilometri distanță de orice au vândut publicului Boris Johnson și colegii săi de cabinet, este absolut esențial să avem un vot al poporului cu privire la orice ieșire din criza Brexit”, a mai declarat Owen Smith.

„Această sumă suplimentară de 2,1 miliarde de lire sterline ne va asigura că suntem gata să plecăm la 31 octombrie – cu sau fără o înțelegere”, a subliniat la rândul său ministrul de Finanțe.

Guvernul Johnson, rău pentru lira sterlină. Moneda britanică, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi aniRomânii fug cât mai departe de Caracal: «Am plecat la Londra pentru viaţa copilului meu»

Orașul din România unde parcarea este mai scumpă decât la Londra. Cum s-a ajuns la o asemenea aberație