Menu
in

Câţi bulgari şi români se vor muta în Marea Britanie în 2014?



Estimarea numărului imigranţilor este dificilă, însă ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari de la începutul anului 2014 este puţin probabil să aibă acelaşi impact precum ridicarea restricţiilor din 2004 pentru ţările din zona A8.

În 1 ianuarie 2014, piaţa muncii din UK va fi deschisă pentru români şi bulgări (zona A2), dar şi pentru cetăţenii celorlalte ţări membre ale UE. Nu se ştie care vor fi efectele migraţiei, însă se pare că până acum au reuşit să se stabilească în Marea Britanie între 100,000 şi 150,000 de români şi bulgari.

Principalele preocupări ale politicienilor privind această problemă sunt creşterea excesivă a numărului de imigranţi români şi bulgări, ceea ce poate produce, în opinia lor, probleme pe piaţa imobiliară şi poate scădea salariile, în special a celor cu cele mai mici venituri.

Scad salariile = o scădere de 3p pe oră

Până în momentul de faţă însă nu există nici o dovadă clară că imigraţia ar coborî salariile semnificativ. Singurele studii în acest sens susţin că efectele ar fi modeste, adică la fiecare creştere cu 1% a numărului de imigranţi din UK, salariile a 5% dintre cei mai prost plătiţi muncitori ar putea coborî cu 0.6%, ceea ce ar însemna practic o scădere de 3p pe oră din salariul cuiva care câştiga puţin peste salariul minim de £6.19 pe oră.

Este însă posibil că aceste studii realizate la scară largă să omită efecte semnificative asupra unor anumite sectoare, precum cel de construcţii, care este cel mai mare sector de muncă din UK pentru români. O creştere a migraţiei A2 ar putea avea efecte asupra salariilor polonezilor care lucrează deja în acest domeniu în număr foarte mare.

29 de milioane de români şi bulgari

Însă gravitatea efectelor fie asupra salariilor, pieţei imobiliare sau forţei de muncă depinde de amploarea migraţiei nete din România şi Bulgaria. Presa a speculat că britanicii se vor confrunta cu o imigraţie fără precedent, iar unele publicaţii au publicat cifre înşelătoare. Anul trecut în octombrie, Express.co.uk a publicat titlul: “29 de milioane de români şi bulgari se vor putea muta curând în Marea Britanie”. Deşi titlul este corect din punct de vedere tehnic, acesta induce în eroare.

Este imposibil ca întreaga populaţie a celor două ţări să se mute în UK, aşa cum este imposibil ca 80 de milioane de nemţi sau 65 de milioane de francezi să o facă. Toate aceste speculaţii se bazează pe impactul pe care l-a avut imigraţia din Polonia şi din celelalte ţări A8 în 2004, când populaţia poloneză din UK a crescut la jumătate de milion. Paralela între 2004 şi 2014 omite însă nişte aspecte importante.

În primul rând, românii şi bulgarii au acces la Marea Britanie deja de 6 ani, chiar dacă nu la o piaţă de muncă fără restricţii, astfel că cei interesaţi să se mute şi să lucreze în Marea Britanie au făcut-o deja.

Marea Britanie – principala ţintă pentru imigranţi

În al doilea rând, în 2004 doar trei ţări europene – UK, Irlanda şi Suedia – s-au deschis porţile către o piaţă de muncă liberă pentru ţările A8, fără să impună nici un fel de restricţii. Acest lucru a făcut că Marea Britanie, ţara cu cea mai mare economie şi cu o piaţă de muncă destul de flexibilă, să fie principala ţintă pentru imigranţi. În 2014, întreaga Uniune Europeană va fi nevoită să-şi deschidă pieţele de muncă pentru români şi bulgari, astfel că ţări precum Germania sau Franta pot fi ţinte la fel de atrăgătoare precum este UK.

În al treilea rând, populaţia combinată a României şi Bulgariei nu depăşeşte 29 de milioane, în timp ce populaţiile ţărilor A8 adunate depăşesc 70 de milioane, ceea ce înseamnă că numărul potenţial de imigranţi este din start mult mai mic.

Nu în ultimul rând, românii şi bulgarii care au emigrat în UE până în acest moment nu au avut ca destinaţie preferată Marea Britanie, majoritatea fiind concentraţi pe ţări că Spania şi Italia. Astfel, legăturile personale deja stabilite şi relaţiile economice reprezintă factori care pot îndrepta românii şi bulgarii către aceste destinaţii mai degrabă decât către UK.

Este de înţeles faptul că britanicii doresc să ştie ce se va întâmpla când România şi Bulgaria vor deveni membre cu drepturi depline în UE, dacă vor fi afectate salariile, dacă va fi afectată piaţă imobiliară şi alte probleme de acest fel, însă adevărul este complicat şi neclar. Aceste speculaţii nu pot să ne spună cum va arăta viitorul, iar cum estimările au fost greşite în 2004, este puţin probabil ca acum să fie corecte.

Sursa: http://www.guardian.co.uk/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version