Menu
in

Cameron face presiuni la Bruxelles pentru limitarea accesului muncitorilor din UE

Chiar dacă Marea Britanie nu s-a confruntat, imediat după ridicarea restricțiilor, cu o invazie a românilor, premierul britanic David Cameron a declarat, într-un interviu pentru BBC, că nu renunță la a face presiuni la Bruxelles pentru a limita accesul muncitorilor din Europa în Marea Britanie şi că va transforma reducerea imigraţiei într-o prioritate a renegocierii relaţiei cu UE.

El a afirmat că Marea Britanie trebuie să schimbe modul în care imigranţii pot solicita beneficii sociale şi, în acelaşi timp, să limiteze numărul celor care vin în căutarea unui loc de muncă, teme incluse printre subiectele pe care Londra doreşte să le discute cu celelalte state membre UE, relatează Euractiv.



În interviul pentru BBC el a spus că toate opţiunile sunt pe masă, în ceea ce priveşte limitarea numărului de imigranţi din noile state membre UE.

Interviul a fost publicat în contextul temerilor în legătură cu un aflux masiv de muncitori români şi bulgari, în urma ridicării restricţiilor pentru cetăţenii din cele două state, la 1 ianuarie 2014. Euractiv reaminteşte că nu a avut loc o sosire spectaculoasă a cetăţenilor din cele două state în Marea Britanie şi, potrivit experţilor, impactul în urma ridicării restricţiilor va fi redus.

Cameron, presat să păstreze restricțiile

 

Partidul Conservator a propus, la sfârşitul lui decembrie, un proiect de lege vizând reducerea accesului la beneficii sociale. Pachetul, care coincide cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, le va permite cetăţenilor europeni să solicite beneficii sociale doar după ce au stat trei luni în Marea Britanie.

Comentariile premierului intervin după disputa de luna trecută, când Partidul Liberal Democrat a condamnat o propunere a Ministerului britanic de Interne de a limita la 75.000 pe an numărul lucrătorilor din UE care pot veni în Marea Britanie.

Cameron a a mai declarat că Londra a obţinut deja progrese în discuţiile cu Bruxellesul vizând renegocierea poziţiei în UE, pe care doreşte să le finalizeze înainte de referendumul pe această temă, care ar putea avea loc până la sfârşitul anului 2017.

În privinţa unei viitoare extinderi UE, premierul britanic a mai declarat că ţara sa va dori să obţină asigurări privind restricţii mai severe în legătură cu imigraţia, sugerând că, în caz contrar, Londra s-ar putea opune unor noi aderări.

Comisia Europeană: Cameron se comportă iresponsabil și are un discurs xenofob

“De fiecare dată când o nouă ţară se alătură Uniunii Europene, trebuie să fie unanimitate la masa Consiliului UE. Deci, Marea Britanie va fi în măsură să insiste în legătură cu condiţiile de aderare ale noilor membri, să insiste pentru un regim mai dur, mai robust“, a spus Cameron.

Bruxelles-ul a lansat negocieri cu Muntenegru în vederea aderării la UE, iar discuţii în acest sens urmează să înceapă cu Serbia la 21 ianuarie.

Cameron, criticat de la Varșovia

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a criticat luarea de poziţie a premierului britanic David Cameron împotriva alocaţiilor familiale acordate polonezilor care lucrează în Marea Britanie şi ale căror familii locuiesc în Polonia.

“Dacă Mare Britanie primeşte contribuabilii noştri, nu ar trebui ca ea să le plătească şi prestaţiile? De ce contribuabilii polonezi trebuie să subvenţioneze copiii contribuabililor britanici?”, a declarat ministrul polonez în engleză, pe contul său de Twitter.

Cameron insistă pentru restricționarea țărilor sărace din UE

Într-un mesaj precedent, el a declarat: “Dacă un polonez este un contribuabil britanic, el are, de asemenea, dreptul la deduceri şi beneficii. În orice caz, compatrioţi, întoarceţi-vă”.

Declaraţiile lui Sikorski intervin după ce Cameron a criticat privilegiile lucrătorilor imigranţi polonezi în Marea Britanie şi mai ales ale celor care beneficiază de alocaţii familiale pentru copiii lor care locuiesc în Polonia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version