Menu
in

Campania “Suntem Solidari” : Banii donați au ajuns la destinație



Campania “Suntem Solidari” pentru sprijinirea românilor din țară afectați de ninsori, derulată de portalul ROMANi ONLiNE în perioada 14-21 februarie, a strâns peste 14.000 de lire. Cu acești bani, un grup de patru voluntari – Adrian Cherciu – directorul portalului ROMANi ONLiNE, Cristian Havrincea, Mike Sweeney și Iulia Udangiu – a plecat din Londra spre București în dimineața zilei de 19 februarie 2012. În România li s-au alăturat alți trei voluntari locali – George Ciobanu, Dan Suliman și Ioana Bora. Grupul complet a plecat apoi spre orașul Focșani, în Vrancea.

În dimineața zilei de 20 februarie grupul a început o expediție de documentare si cercetare în satele Sihlea, Căiata, Bogza, Popești, Terchești, Cotul din Vale și Vrăjitoarea.

“Situația în teren era gravă, cu mai multe căi de acces blocate de acumulări de zăpadă și cu multe persoane vulnerabile rămase fără nicio susținere. Am găsit oameni mărinimoși care ne-au ajutat să identificăm și să luăm în calcul cele mai grave cazuri necesitând intervenția noastră. Cu toate că odată ajunși pe teren nu am fost întâmpinați chiar de apocalipsa înghețată prezentată în mass-media românească, am găsit totuși o lipsă acută de lemne de foc, de apă potabilă și de alimente, precum și un drum de acces – vital pentru bunăstarea locuitorilor cătunului Cotul din Vale – blocat de un imens zid de zăpadă tasată și înghețată”, povestește Adrian Cherciu într-un mesaj expediat presei.

Dimineața zilei de 21 februarie, prima zi de acțiune directă, voluntarii s-au împărțit în două echipe, înarmați cu o listă de cumpărături. Au cumpărat 17 metri cubi de lemn de foc, apă potabilă, haine și alimente.

“Am angajat mai multe persoane cu drujbe pentru a tăia lemnele și pentru a le distribui în sate – fie cu căruța trasă de cai, fie cu sania. Cu ajutorul autorităților județene, am obținut un utilaj greu care să îndepărteze troienele care ne împiedicau să ajungem în Cotul din Vale, reușind astfel să livrăm lemne și provizii și în această localitate izolată. Livrările au continuat și în datele de 22 și 23 februarie”.

Vineri 24 februarie, grupul de voluntari a revenit la Londra. “Cu toate că ne-ar plăcea să spunem că problemele pe care le-am găsit au fost rezolvate datorită intervenției noastre, ne e teamă că lucrurile nu stau chiar așa. Pe lângă problemele cauzate de vreme, am găsit de asemenea familii tinere, cu copii, dar și bătrâni bolnavi și singuri care trăiesc în condiții extrem de proaste. Faptul că le-am pus la dispoziție lemne, apă, alimente și haine îi ajută să treacă de iarna acestui an, dar problemele lor vor persista.”, spune Adrian Cherciu.

Din banii adunați au fost donate bunuri în valoare de peste 6.700 de lire sterline în satele Sihlea, Căiata, Bogza, Popești, Terchești, Cotul din Vale și Vrăjitoarea. “Cu toate acestea, am simțit că dacă am cheltui mai mult decât este imediat necesar sau dacă am arunca banii pe lucruri foarte scumpe, nu-i vom putea ajuta pe termen lung pe localnicii afectați de probleme – în special dacă luăm în considerare posibilitatea foarte reală a inundațiilor care pot surveni în urma topirii zăpezilor. De asemenea, unii dintre sătenii cei mai afectați nu au nevoie doar de soluții de moment, ci de un plan prin care starea lor generală să se îmbunătățească sensibil.” Este nevoie în continuare de solidaritate, subliniază Cherciu.

“Deoarece considerăm că generozitatea dumneavoastră nu se mărginește numai la a-i ajuta pe oamenii afectați de ninsori, ci merge mai departe, dorind să-i ajutați și pe cei bolnavi, în vârstă și lipsți de posibilități materiale, căutăm în momentul de față parteneri locali care să ne poată asista în găsirea celei mai bune soluții. În scopul transparenței maxime, campania noastră umanitară poate pune la dispoziția contribuitorilor interesați copii ale chitanțelor, facturilor și extraselor bancare aferente.”

Toată călătoria a fost documentată de fotografiile extraordinare realizate de Mike Sweney, disponibile pe www.romani-online.co.uk, iar în prezent se lucrează la editarea unui film documentar.

Foto: Mike Sweney

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version