Ce monarhi și președinți de state au fost invitați. Sute de membri ai familiei regale și șefi de stat străini au venit la funeraliile reginei Elisabeta a II-a la Londra, la una dintre cele mai mari adunări diplomatice din ultimele decenii.
Westminster Abbey are spațiu pentru aproximativ 2.000 de persoane, fiind prezenți aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini.
De asemenea, la prima înmormântare de stat a Marii Britanii din ultimele șase decenii vor participa familia reginei, curteni, personalități publice și politicieni britanici.
Ce monarhi și președinți de state au fost invitați
Regalitatea mondială
Împăratul Naruhito al Japoniei și împărăteasa Masako vor participa, făcând prima lor călătorie în străinătate de când au preluat tronul în 2019.
Regele Harald al V-lea al Norvegiei, prințul Albert al II-lea de Monaco, regele olandez Willem-Alexander, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Philippe, regele belgienilor, sunt prezenți.
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care a renunțat la o serie de evenimente care să marcheze jubileul de 50 de ani după moartea verișoarei sale de gradul trei, regina Elisabeta a II-a, este, de asemenea.
Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, este prezent împreună cu soția sa, regina Letizia. La fel și tatăl său, fostul rege Juan Carlos I, care a abdicat în dizgrație în 2014 și trăiește în exil autoimpus în Emiratele Arabe Unite.
Deși Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și conducătorul de facto al acesteia, fusese invitat, s-a aflat duminică târziu că nu va participa. Crima jurnalistului Jamal Khashoggi, comisă în 2018 în Turcia de agenți saudiți, a provocat indignare internațională.
Liderii de stat
Președintele SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill, care au zburat sâmbătă în Marea Britanie, conduc lista invitaților diplomatici.
Președintele francez, Emmanuel Macron, va participa, a precizat Palatul Élysée, pentru a arăta legătura “de nezdruncinat” cu Marea Britanie și pentru a aduce un omagiu “reginei eterne”.
Vor veni, de asemenea, președinții autoritari Recep Tayyip Erdoğan din Turcia și Jair Bolsonaro din Brazilia.
China își va trimite vicepreședintele, Wang Qishan, la invitația guvernului britanic.
În pofida separării Marii Britanii de UE, vor merge și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel.
Printre ceilalți șefi de stat care vor participa la funeralii se numără președinții Sergio Mattarella din Italia, Frank-Walter Steinmeier din Germania, Isaac Herzog din Israel și Yoon Suk-yeol din Coreea de Sud.
Într-o mișcare simbolică de omagiere a reginei, a cărei vizită de stat din 2011 în Republica Irlanda a ajutat la vindecarea deceniilor de tensiuni legate de poziția Irlandei de Nord în Regatul Unit, va fi prezent și taoiseach-ul irlandez, Micheál Martin.
Numeroși lideri vor veni din țările în care regina Elisabeta a fost șef de stat. Printre aceștia se numără premierul canadian, Justin Trudeau, omologul său australian, Anthony Albanese, și premierul neozeelandez, Jacinda Ardern.
Vor veni, de asemenea, lideri din alte state din Commonwealth-ul format din 56 de țări, al cărui cap simbolic a fost Regina Elisabeta.
Printre aceștia se numără președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, și premierul din Fiji, Frank Bainimarama.
Nu au fost invitați
Din cauza legăturilor tensionate, Marea Britanie a ales să invite ambasadori, nu șefi de stat, din mai multe țări, printre care Iran, Nicaragua și Coreea de Nord.
Rusia și Belarus sunt țări excluse după invazia Moscovei în Ucraina.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin – care face obiectul unei interdicții de călătorie în Marea Britanie din cauza sancțiunilor – a declarat că nu va participa.
Rusia și Belarus au ambasade la Londra, iar președinții lor i-au trimis regelui Carol al III-lea mesaje de condoleanțe.
Alte țări care nu au fost invitate sunt Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistanul condus de talibani.