Cum va fi afectată România în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană? Capital.ro a făcut mai multe scenarii care s-ar putea aplica în cazul unui astfel de eveniment ce va zdruncina din rădăcini întreaga Uniune Europeană, dar și Regatul Unit.
Ar putea fi afectate schimburi comerciale de peste trei miliarde de euro pe an, sute de milioane de euro remitenţe anuale de la cei 200.000 de români din UK, investiţii de peste un miliard de euro, scrie Capital.ro.
Unul dintre scenarii ar putea fi situarea Regatului Unit în afara Zonei Economice Europene, caz în care Marea Britanie ar putea fi pentru UE cam ceea ce este azi Rusia.
Țara va trebui să negocieze pas cu pas relaţiile cu Uniunea în fiecare domeniu, iar asta ar putea dura ani buni. Dacă nu se va reuşi implementarea unor perioade de tranziţie, pur şi simplu legăturile cu UE vor fi tăiate în momentul în care decizia de ieşire va deveni aplicată.
Există două situații în care un asemenea scenariu (cel mai rău) s-ar putea aplica: 1. Escaladarea curentului eurosceptic din Marea Britanie; 2. Dorința oficialilor de la Bruxelles de a da un exemplu celorlalte țări care ar dori să părăsească UE.
Primele afectate ar putea fi companiile românești care au relaţii comerciale cu Marea Britanie, se arată în articolul Capital.ro.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale lui 2015 Regatul Unit a fost a cincea cea mai mare destinaţie de export, cu mărfuri în valoare de 1,98 miliarde de euro (respectiv 4,3% din totalul exporturilor româneşti) şi s-a situat pe locul al 14-lea în topul surselor de import, cu produse de peste 1,27 miliarde de euro.
Șeful JP Morgan Jamie Dimon sau parlamentarul german Günther Krichbaum au avertizat că o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar putea duce la un război comercial între cele două entităţi (manifestat print taxe vamale reciproce şi reguli stricte pentru comerţul transfrontalier).
„Nu veţi putea supravieţui, condiţiile de comerţ nu vă vor fi favorabile“, l-a ameninţat Krichbaum pe un parlamentar conservator britanic, în urmă cu câteva luni.
De asemenea, firmele româneşti care vând sau cumpără din Regatul Unit va trebui fie să-şi modifice preţurile (cu impact direct asupra competitivităţii), sau să-şi găsească alţi parteneri. De suferit ar avea şi transportatorii pe relaţia România – Marea Britanie, care s-ar putea trezi (în cazul în care vor mai avea ce mărfuri să ducă şi să aducă) cu timpi de aşteptare foarte mari la graniţele dintre UE şi Regatul Unit sau cu taxe suplimentare.
În Regatul Unit trăiesc, conform ultimelor statistici, în jur de 175.000 de români. Aceștia lucrează sau învață aici și au trimis în România circa 300 de milioane de euro în 2014.
Un eventual Brexit dur ar putea da peste cap atât vieţile românilor din Regatul Unit, cât şi pe cele ale rudelor de acasă care se bazează pe sumele trimise de ei, scrie Capital.ro.
În plus, sunt peste 5.200 de companii româneşti deţinute parţial sau în totalitate de oameni de afaceri sau firme britanice. Începând din 1991, aceştia au investit net în România puţin peste un miliard de euro.
Este posibil ca şi turismul să aibă de suferit. Marea Britanie nu este o destinaţie de top pentru români, deşi Londra este, din punct de vedere statistic, destinaţia turistică numărul unu din lume.
Nici de cealaltă parte nu stăm prea grozav: numărul de supuşi ai reginei care au vizitat România în ianuarie-noiembrie 2015 a fost de 112.000 (în scădere faţă de 131.000 în aceeaşi perioadă a lui 2014), respectiv sub 2% din totalul turiştilor străini.
Pe 23 iunie, britanicii vor vota ca ţara lor să rămână sau nu în Uniunea Europeană. La acest moment, se pare că părerile sunt împărţite, cu 43% din electorat contra Brexitului, 46% în favoarea acestei mişcări şi 11% nehotărâţi.