in

Ce trebuie să știe românii care vor să vină în Marea Britanie după Brexit

Libertatea de mișcare este unul dintre cele mai importante beneficii ale Uniunii Europene. Cetățenii europeni au astfel posibilitatea de a călători oriunde în statele membre, fără viză și fără pașaport, fără restricții pe piața muncii și la studii.

Însă toate acestea au devenit istorie pentru Marea Britanie, după Brexit.

Iată cum se vor schimba lucrurile pentru europenii care vor să meargă în Regatul Unit:

Am nevoie de viză pentru a intra în Marea Britanie?

Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului 2020. Perioada de tranziție expiră la 31 decembrie a acestui an.

În această perioadă Marea Britanie și Uniunea Europeană negociază termenii viitoarei colaborări.

Regatul Unit se supune până atunci regulilor UE, adică libertatea de mișcare se va păstra. Nu va fi nevoie de vize, nici de pașapoarte, călătoriile în Marea Britanie vor avea loc în aceleași condiții ca până acum.

Ce se întâmplă după perioada de tranziție?

Condițiile de călătorie depind de viitoarea colaborare UE-UK. Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie se vor schimba în funcție de viitorul acord de cooperare între Londra și Bruxelles.

Vor exista cu siguranță reguli noi pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în Regatul Unit. În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în țară se va face după 2021 cu pașaportul și nu doar cu buletinul, ca până acum.

Ce se întâmplă cu românii care se află deja în Marea Britanie?

Până la 30 iunie 2021, drepturile europenilor din Regatul Unit rămân neschimbate. Marea Britanie a înființat un sistem de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană care le dă posibilitatea românilor să aplice pentru noul statut de ședere post-Brexit. Sunt două variante. Cei care au locuit în ultimii 5 ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent. Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obține statutul de stabilire provizorie. Formularul se găsește pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română.

Cererile se primesc până la 30 iunie 2021, iar în tot acest timp, drepturile cetățenilor UE vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regatul Unit vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, la fel cum era și înainte ca România să adere la Uniunea Europeană.

Ce drepturi au românii în baza noului statut?

Românii care obțin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, vor putea să studieze, vor avea acces la serviciile medicale. Ce trebuie să știți e că în acest moment dovada noului statut e doar online, nu vine și sub forma unui document fizic. Mai multe asociații susțin că lipsa unui act ar putea să-i pună pe cetățenii europeni în imposibilitatea de a accesa anumite servicii.

Studentă britanică, după Brexit: „Părinții mei au votat ieșirea. Niște idioți!”
Șofer Uber cu idei teroriste. A vrut să intre cu mașina în parada gay de la Londra și a amenințat cu sabia polițiștii de la Palatul Buckingham

Efectul Brexit: Europenii nu mai închiriază locuințe în Londra