in

Ce va face Guvernul May în cazul în care Scoția solicită un al doilea referendum

Guvernul britanic se pregătește să respingă orice solicitare din partea prim-ministrului scoțian, Nicola Sturgeon, legată de organizarea unui al doilea referendum de independență, potrivit BBC.

Conform unor surse apropiate cabinetului May, se fac pregătirile necesare pentru a se respinge o eventuală cerere ce ar putea fi formulată în următoarele săptămâni.


Într-un asemenea caz, Sturgeon ar cere guvernului de la Londra activarea secțiunii 30, care transferă Parlamentului scoțian puterea de a organiza un referendum pentru independență.

Prim-ministrul nu are dispoziția să accepte acum alt referendum, ar spune pur și simplu nu”, a declarat o sursă apropiată de Theresa May.

O altă sursă a adăugat că nu există „un răspuns” la această chestiune, dar, așa după cum a reiterat din 2016 prim-ministrul, „acum nu este momentul”, în timp ce o a treia sursă a arătat că nu și-ar putea imagina niciun scenariu în care May să dea aprobarea.

Sursele guvernamentale au subliniat că o dezbatere asupra independenței Scoției ar însemna o distragere a atenției într-un moment în care guvernul britanic își axează eforturile pe negocierile privind Brexitul, iar în plus executivul și-ar baza refuzul pe sondajele interne care relevă că opoziția față de organizarea unui alt referendum este în creștere.

În 2014, Scoția a organizat un referendum privind independența, în cadrul căreia 55% au respins separarea de Regatul Unit, dar victoria Brexit la referendumul din 2016, în care majoritatea scoțienilor (62%) au sprijinit rămânerea în UE, a redeschis această dezbatere.Carmen Dan, anunț șoc: «Vom introduce permise de ședere de 5 ani pentru britanicii din România»

Cum justifică Dragnea repatrierea aurului României de la Londra