Ceasurile inteligente cu recunoaștere facială vor fi folosite pentru a monitoriza infractorii străini în Marea Britanie.
Planurile Ministerului de Interne și ale Ministerului Justiției vor impune migranților condamnați pentru infracțiuni să facă fotografii de până la cinci ori pe zi. Cei care sunt obligați să poarte dispozitivele vor trebui să efectueze controale de monitorizare pe parcursul zilei, făcându-și o fotografie.
Migranții care au fost condamnați pentru o infracțiune penală vor fi obligați să își scaneze fața de până la cinci ori pe zi cu ajutorul unor ceasuri inteligente instalate cu tehnologie de recunoaștere facială, conform planurilor Ministerului de Interne și Ministerului Justiției, scrie The Guardian.
Ceasurile inteligente cu recunoaștere facială, pentru a monitoriza infractorii
În luna mai, guvernul a atribuit un contract companiei britanice de tehnologie Buddi Limited pentru a livra “dispozitive neinstalate” pentru a monitoriza în cadrul Serviciului de urmărire prin satelit al Ministerului de Interne. Acest sistem urmează să fie introdus din toamnă în toată Marea Britanie, la un cost inițial de 6 milioane de lire sterline.
Persoanele obligate să poarte aceste dispozitive vor trebui să efectueze verificări periodice de monitorizare pe parcursul zilei, făcându-și o fotografie pe un ceas inteligent, iar informațiile, inclusiv numele, data nașterii, naționalitatea și fotografiile vor fi stocate timp de până la șase ani. Locațiile vor fi urmărite “24 de ore din 24, 7 zile din 7, ceea ce va permite înregistrarea datelor de monitorizare a traseelor”.
Fotografiile realizate cu ajutorul ceasurilor inteligente vor fi verificate încrucișat cu imaginile faciale biometrice din sistemele Ministerului de Interne, iar dacă verificarea imaginii nu reușește, trebuie efectuată o verificare manuală.
Datele vor fi partajate cu Ministerul de Interne, Ministerul Justiției și poliția, iar oficialii Ministerului de Interne au adăugat: “Împărtășirea acestor date [către] colegii din poliție nu este ceva nou”.
Numărul de dispozitive care urmează să fie produse și costul fiecărui smartwatch a fost redactat în contract și nu se menționează nimic despre evaluările de risc pentru a determina dacă este oportună monitorizarea solicitanților de azil vulnerabili sau aflați în situație de risc.
Doar pentru infractorii străini
Ministerul de Interne afirmă că sistemul de ceasuri inteligente va fi destinat infractorilor de naționalitate străină care au fost condamnați pentru o infracțiune penală, și nu altor grupuri, cum ar fi solicitanții de azil.
Cu toate acestea, se preconizează că cei care sunt obligați să poarte ceasurile inteligente vor fi supuși unor condiții similare cu cele ale celor care poartă dispozitive GPS la gleznă, cu referiri în DPIA la interdicții de circulație și la zonele de includere și excludere.
Într-un raport al Biroului Național de Audit din iunie, guvernul a declarat că “consideră monitorizarea electronică ca fiind o alternativă rentabilă la detenție, care contribuie la obiectivele sale de a proteja publicul și de a reduce recidiva”.
Militanții susțin că supravegherea 24 de ore din 24 a solicitanților de azil încalcă drepturile omului și poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării migranților.