in

Cercetător român de la Universitatea Cambridge: „Nu scăpăm nici la anul de pandemie”

Un cercetător român de la Universitatea Cambridge, geneticianul Mircea Iliescu, spune că atâta timp cât multe țări nu au acces la vaccinuri, pandemia nu poate fi oprită în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă Europa și țările bogate își vaccinează populația.

Regatul Unit, Israel sau Statele Unite sunt campioanele campaniei de vaccinare și au ajuns sau vor ajunge în scurt timp la imunitatea de grup, scrie Adevărul.

În cele trei țări, cazurile de COVID au scăzut vertiginos, iar secțiile de Terapie Intensivă, copleșite până nu demult de numărul bolnavilor în stare gravă, s-au golit. Europa tinde în aceeași direcție, iar majoritatea statelor membre ale Uniunii, inclusiv România, au anunțat că sunt șanse mari să se atingă imunitatea de grup încă din vara sau toamna anului 2021.

Asta înseamnă că jumătate de lume se pregătește pentru a-și relua viața normală dinaintea pandemiei, însă există și multe țări care fie nu și-au permis să cumpere vaccinuri, fie nu au reuşit să o facă din diverse motive.

Tocmai de aici poate să rezulte o problemă serioasă, crede Mircea Iliescu, cercetător român la Universitatea Cambridge. „Nu scăpăm de pandemie nici măcar anul viitor”, atenționează Iliescu.

„Degeaba ne vaccinăm noi, în Europa, dacă vaccinurile nu prea ajung în alte părți ale lumii. Problema e că pot să apară noi şi noi tulpini care să ajungă apoi la noi, iar atunci o luăm de la capăt.


Economist român în Londra explică succesul Marii Britanii: „Vaccinarea nu este suficientă”

După ce au avut un început de an de coșmar, britanicii au renunțat la lockdown în condițiile în care numărul cazurilor a scăzut vertiginos.

„În Marea Britanie nu a existat niciodată declarație pe proprie răspundere ca să poți ieși din casă. Nici măștile nu au fost obligatorii niciodată. Dacă nu stai foarte aproape de oameni, riscul este aproape zero în aer liber”, adaugă cercetătorul.  

În opinia sa, abia anul viitor situația va fi cu adevărat sub control, la nivel global, chiar dacă pandemia nu va fi de tot oprită. Până atunci, Regatul Unit, dar și multe alte țări vor reveni treptat la normal.

„La anul se vor mai liniști lucrurile, dar nu cred că de tot. Și acum, în Regatul Unit au scăzut cazurile foarte mult. Ei sunt foarte atenți, nu mai au niciun risc pentru că de câteva ori să zicem că politicienii nu au ascultat sfatul oamenilor de știință şi la câți morți au fost în ianuarie, acum lasă lucrurile să se desfășoare foarte încet, să deschidă din nou totul. Acum sunt foarte puține cazuri și datorită vaccinării și datorită campaniei de testare. Până la vară se intenționează revenirea la normalitate, aici, în Mare Britanie”, mai spune Iliescu.

„Vaccinurile pot să facă două lucruri: dacă eşti vaccinat, o varianta este să faci boală respectivă, adică să fii infectat, dar să nu ai o formă gravă a bolii. Altă variantă, cea mai grozavă, este să nu o mai faci deloc, adică să oprească şi răspândirea, deci să oprească infectarea. În cazul nostru, la milioanele de morţi pe care le avem în urma Corvid, esențial este să oprim boala severă.

Iar vaccinurile pe care le avem acum în Europa, e dovedit că în proporție de peste 90% spre 100% împiedică, deci dacă eşti vaccinat nu mai dezvolți o formă severă. E diferența între viață şi moarte, este cam ce ne interesează pe noi în momentul acesta, când avem spitalele copleșite. Sunt deja date care arată că în proporție de două treimi opresc chiar și transmiterea. Dacă e adevărat, vom opri şi răspândirea virusului, deci vom aduce pandemia aproape spre un minim”, explică Mircea Iliescu.
A speriat Anglia cu furturile sale, iar acum va fi expulzat în România

Liderul laburist, dat afară cu forța dintr-un pub. Proprietarul a devenit violent: „Ieși din cârciuma mea!” VEZI VIDEO