in

Cetățenii UE cu statut prestabilit (pre-settled status) pot accesa beneficii

Curtea de Apel din Marea Britanie a decis că cetățenii UE cu statut pre-stabilit pot avea acces la prestații sociale în mod egal cu toți ceilalți rezidenți din Regatul Unit.

Cazul a fost adus în numele a doi cetățeni români, doamna Frățilă și domnul Tănase, care au venit în Marea Britanie în 2014 și respectiv 2019, potrivit eutoday.net.

În 2019, Tănase, care are un handicap grav și Frățilă, îngrijitoarea sa, au obținut statutul pre-stabilit, în Regatul Unit, în temeiul schemei pentru Brexit, dar li s-a refuzat accesul la „universal credit”.

Curtea a decis că cei doi au fost discriminați ilegal pe motiv de naționalitate, încălcându-se legislația UE.

Ce trebuie să facă cetățenii români care doresc să se stabilească în UK după 31 decembrie 2020. Anunț important de la Ambasada României în Marea Britanie!

Cazul a fost adus în fața instanței de un ONG din Marea Britanie care lucrează în numele copiilor săraci din Marea Britanie.


Guvernul Marii Britanii ar putea încerca să anuleze hotărârea la Curtea Supremă, motiv pentru care nu va exista nicio modificare a regulilor până la 21 februarie.

Roger Casale, fondatorul și directorul executiv al organizației New Europeans UK a spus:

„Până la audierea acestui caz, cetățenii UE cu statut pre-stabilit nu aveau nicio idee despre ce s-ar întâmpla cu ei dacă și-ar pierde slujba sau ar avea nevoie de ajutor. Ministerul de Interne spune că dorește să-i liniștească pe toți cetățenii UE din Marea Britanie, dar Ministerul Muncii și Pensiilor consideră în mod clar că poate refuza accesul unor cetățeni UE la servicii și beneficii”.

Libera circulație se încheie în Marea Britanie la 31 decembrie, iar cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie au la dispoziție o perioadă de grație de șase luni pentru a-și asigura statutul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Român găsit vinovat de crimă în cazul celor 39 de vietnamezi morți într-un camion frigorific

„NU există dovezi că virusul mutant din Anglia este mai contagios”. Experții americani aruncă bomba