Menu
in

Concedieri în masă din cauza crizei provocate de pandemie. Zeci de mii de britanici vor rămâne pe drumuri

Vin vremuri grele pentru britanici, urmează concedieri în masă. Cele mai mari companii din Marea Britanie concediază zeci de mii de angajaţi într-un efort disperat de a-și reduce costurile pe măsură ce pandemia are efecte tot mai puternice asupra economiei, conform CNN. Se preconizează că în total, 75.000 de locuri de muncă vor fi desființate, în condițiile în care restricțiile vor continua și pe timpul lunilor de vară. Și companiile mai mici sunt lovite puternic de criză, adăugând acestui bilanț tot mai mulţi șomeri, scrie Digi24.

Grupul petrolier BP a anunțat luni că va reduce cu 15 la sută numărul angajaților, iar producătorul de bunuri de lux Mulberry va tăia un sfert din forța de muncă pe care o are. Asta înseamnă că 10.000 de locuri de muncă vor fi desființate la BP și 350 la Mulberry.

Cea mai mare parte dintre concedierile de la BP vor veni din zona de birou și mai puțin din personalul operațional.

Mai devreme sau mai tarziu, toți operatorii din domeniul petrolier vor ajunge la restructurare, pentru că e un context extrem de dificil pentru acest sector. Chevron a făcut anunțul că va da afara 10-15% din personal. Shell în același timp a anunțat un program de plecări voluntare.

La rândul său, British Airways desființează 12.000 de joburi, ceea ce afectează mai mult de un sfert din forța de muncă pe care o folosește. Rivalii de la EasyJet (ESYJY) și Virgin Atlantic renunță la 4.500, respectiv 3.000 de angajați, în timp ce compania Rolls-Royce taie 9.000 de locuri de muncă. Meggitt, care face piese de schimb, reduce 1.800 de locuri de muncă.

Producătorii de mașini de nișă resimt puternic criza: Bentley reduce 1.000 de posturi, McLaren -1.200, iar Aston Martin – 500.

HSBC a anunțat încă din februarie că va renunța la 35.000 de angajați, dar deocamdată nu a pus decizia în practică pentru a nu obliga oamenii să-și caute de lucru în plină pandemie.

Urmează o criză profundă a locurilor de muncă

Rata șomajului în Marea Britanie a rămas sub 4 la sută în martie, dar indicatorii înregistrați în aprilie prefigurează o criză profundă a locurilor de muncă. Numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor a scăzut cu peste 450.000 între martie și aprilie. Și nu s-a ajuns încă la cea mai rea situație.

Circa 8,7 milioane de angajați din Regatul Unit au făcut parte din programul prin care guvernul a suportat 80 la sută din costul lor salarial. Însă acest program începe să se reducă din august și se va încheia în octombrie. Cum cererea pe piață este mult diminuată, o mulțime de companii nu vor reuși să le dea de muncă angajaților atunci când se vor întoarce pe statele lor de plată.

Multe companii vor avea de luat decizii dificile în luna august, sunt de părere specialiștii. Restaurantele, pub-urile și barurile vor fi cel mai puternic afectate. Nu mai puțin de 3,5 milioane de slujbe din acest sector sunt în pericol.

Unii economiști se așteaptă ca rata șomajului să ajungă la 9 la sută în următoarele luni și ar putea rămâne la un nivel ridicat chiar câțiva ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version