in

Conflict în UCRAINA: Putin ordonă trupelor rusești să „mențină pacea” în teritoriile separatiste. Occidentul pregătește sancțiuni și arme pentru Kiev

Conflict în UCRAINA: Putin ordonă trupelor rusești să „mențină pacea” în teritoriile separatiste. Occidentul pregătește sancțiuni și arme pentru Kiev

Tancurile au plecat spre Donețk după ce Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina în „misiune de menținere a păcii”.

Zeci de vehicule militare au fost văzute deplasându-se prin Donețk, capitala uneia dintre cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, în ceea ce Vladimir Putin a descris drept o „misiune de menținere a păcii”, scrie Daily Mail.

În același timp, Occidentul se pregătește să răspundă cu sancțiuni și mai multe arme furnizate Kievului.

Potrivit presei britanice, premierul Boris Johnson a convocat în această dimineață o întâlnire de urgență a comitetului COBRA.

Putin a ordonat luni Ministerului Apărării să trimită trupe rusești în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei – autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk – printr-un decret prin care recunoaște independența acestora.

Ca răspuns, Statele Unite și aliații săi s-au unit împotriva Rusiei, în timpul unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, denunțând recunoașterea de către Putin a zonelor controlate de rebelii din Ucraina și desfășurarea ordonată de trupe ca fiind o încălcare gravă a dreptului internațional și „pretext de război”.


Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a cerut ca populația să fie calmă: „Nu ne este frică de nimeni și nimic. Nu datorăm nimănui nimic. Și nu vom da nimic nimănui.”

Boris Johnson despre situația din Ucraina: „Șocul invaziei va zgudui lumea”

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, urmează să se întâlnească astăzi la Washington cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat Departamentul de Stat.

Între timp, prim-ministrul britanic prezidează o întâlnire de urgență COBRA pentru a discuta cele mai recente evoluții și a conveni asupra unui „pachet semnificativ de sancțiuni” asupra Moscovei, precum și asupra trimiterii mai multor arme către Ucraina.

Johnson a spus că decizia lui Putin de a recunoaște cele două republici separatiste ucrainene a încălcat dreptul internațional și este „prevestire rea” și un „semn negru” că lucrurile se mișcă într-o direcție greșită, în timp ce secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că mișcarea nu va rămâne „nepedepsită” în timp ce a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Recunoașterea independenței regiunilor rebele distruge efectiv acordurile de pace de la Minsk și deschide ușa Rusiei să semneze tratate cu „state” și să trimită în mod deschis trupe și arme acolo pentru a le apăra împotriva „amenințărilor” ucrainene.

La câteva ore de la semnarea decretului, care deschide calea pentru o invazie, un reporter Reuters a anunțat că a văzut aproximativ cinci tancuri într-o coloană la marginea orașului și încă două într-o altă parte a localității. Nu era însă clar dacă acestea aparțineau separatiștilor susținuți de Rusia sau erau de fapt ale armatei rusești.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, l-a condamnat pe Putin, acuzând Rusia că „încearcă să pună la cale un pretext pentru a invada din nou Ucraina”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson anunță era POST-COVID în Anglia. De joi, libertate totală

Boris Johnson anunță era POST-COVID în Anglia. De joi, libertate totală

Ministrul de Externe britanic: „Marea Britanie va anunța sancțiunile împotriva Rusiei”. „Este un atac asupra suveranității Ucrainei”

Ministrul de Externe britanic: „Marea Britanie va anunța sancțiuni împotriva Rusiei”. „Este un atac asupra suveranității Ucrainei”