in

Conservatorii câștigă alegerile din Regatul Unit. Boris Johnson: „Am primit mandatul pentru terminarea Brexit”

Boris Johnson se întoarce în Downing Street cu o mare majoritate după ce conservatorii au bătut laburiștii chiar și în zonele tradiționale unde câștigau aceștia, titrează BBC.

Cu voturile din doar două circumscripții rămase de numărat, conservatorii au câștigat 363 de locuri în Parlamentul britanic, cu 47 mai multe decât acum.


Laburiștii au pierdut 59 de locuri de parlamentari, și vor avea în parlament 203 deputați.

Liberal democrații vor avea 11 parlamentari, cu unul mai puțin, iar Partidul Unionist Democrat din Irlanda de Nord va avea 8 fotolii, cu 2 în minus față de precedentele alegeri.

În schimb, Partidul Național Scoțian obține 48 de locuri, cu  13 mai multe decât înainte, ceea ce readuce în discuția independența Scoției.

Premierul Boris Johnson a declarat imediat că a primit un mandat pentru „terminarea Brexit” și scoaterea Marii Britanii din UE luna viitoare.

Jeremy Corbyn a declarat că laburiștii au avut o „noapte dezamăgitoare” și că nu va mai participa la următoarele alegeri.

Potrivit prognozei BBC, conservatorii vor primi 364 de parlamentari, Laborator – 203, SNP – 48, liberal democrații – 12, Plaid Cymru – patru.

Asta înseamnă că conservatorii vor avea cea mai mare majoritate la Westminster de la victoria electorală din 1987 a lui Margaret Thatcher.

Partidul Laburist, care a pierdut locuri în nord, Midlands și Țara Galilor în zone care au susținut Brexit-ul în 2016, se confruntă cu cea mai grea înfrângere din 1935.

„O alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic de a schimba această țară în bine și de a dezlănțui potențialul întregului popor al acestei țări”, a declarat Boris Johnson după aflarea rezultatelor.

În Scoția însă, lucrurile stau cu totul altfel. Partidul Național Scoțian a câștigat locuri de la toți rivalii, iar o majoritate conservatoare de la Westminster s-ar putea confrunta cu un scandal pe tema independenței Scoției.

Liderul Partidului Național al Scoției și primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că a fost o „noapte excepțională” pentru partidul său. Ea a spus că Scoția a trimis un „mesaj foarte clar” că nu dorește un guvern conservator Boris Johnson și că premierul nu are un mandat pentru a scoate Scoția din UE.

Exit poll în Marea Britanie: Conservatorii câștigă alegerile generale. Drumul spre Brexit este deschisPSD insistă să aducă în țară rezerva de aur de la Londra

Klaus Iohannis, prima reacție: “Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie”