in

Conservatorii i-au înfierat pe români la întrunirea Comisiei pentru Politică Internă: „Vin să muncească pe nimic!”

Într-o dezbatere de trei ore, parlamentarii conservatori din Comisia pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor i-au acuzat pe miniștrii Guvernului Cameron că, nici în ultimul ceas, nu au oferit o estimare realistă a numărului românilor și bulgarilor care vor veni în Marea Britanie atunci când restricțiile de muncă vor fi ridicate, la 1 ianuarie.

Întrunirea comisiei a avut loc pe 19 decembrie, sub presiunea a 75 de parlamentari conservatori care au propus un amendament la legea imigrației care să prelungească restricțiile pentru români și bulgari cu încă cinci ani. Aceștia sunt revoltați de faptul că propunerea lor nu va fi introdusă în dezbatere parlamentară până anul viitor.



La întrunirea comisiei a participat și ministrul pentru Imigrație, Mark Harper, care le-a spus parlamentarilor că nu există nicio estimare din cauză că structura sa consultativă nu a dorit să facă așa ceva, potrivit The Guardian.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne, laburistul Keith Vaz, l-a constrazis pe Harper, spunându-i că președintele Comitetului Consultativ pentru Imigrație, David Metcalf, a fost dispus să ofere un număr, însă nu i s-a solicitat nimic oficial din partea guvernului. Însă, cu privire la „invazia” românilor, acesta le-a transmis colegilor săi că va fi pe aeroprtul Luton, pe 1 ianuarie, pentru a vedea ce măsuri a luat Ministerul de Interne în cazul unui val de imigranți, dar și pentru a-i număra pe cei care vor coborî pentru prima dată pe pământ britanic.

Restricţiile pentru cetăţenii UE intră în vigoare la 1 ianuarie

Cei 75 de parlametari conservatori care cer prelungirea restricțiilor pentru români cu încă cinci ani, au fost reprezentați în comisie de Nigel Mills, inițiatorul amendamentului, și de Phillip Hollobone, cunoscut pentru poziția sa împotriva românilor. Acesta din urmă a spus că premierul David Cameron trebuie să renegocieze relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, astfel încât să se pună capăt liberei circulații a lucrătorilor pe teritoriul UE.

Potrivit paginii oficiale a Parlamentului Britanic, Hollobone a avertizat, citând  din Daily Mail, că rata criminalității în rândul românilor din Anglia a fost “destul de uimitoare”: “Românii au de șapte ori mai multe șanse de a fi arestați la Londra, decât cetățenii britanici. Românii reprezintă mai mult de 11 % din totalul infractorilor străini, în ciuda faptului că ei sunt, în acest moment, într-un procent mic.

Anul trecut, românii au reprezentat aproape jumătate din arestările pentru cerșetorie și o treime din toate arestările pentru furturi din buzunare, în capitală. ” Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, în urmă cu câteva zile, că informațiile din Daily Mail sunt eronate, fiind infirmate de Poliția Metropolitană.

Cei mai mulți conservatori au salutat măsurile de a descuraja imigranții din UE să pretindă beneficii, dar s-au arătat sceptici că aceste măsuri vor avea un impact prea mare. Ei cred că cei mai mulți dintre români vor veni în căutare de salarii mult mai mari decât în țara lor de origine, se mai arată în The Guardian.

Carta drepturilor UE, călcată în picioare: Guvernul britanic vrea doar 75.000 de europeni pe an

Parlamentarul conservator David Ruffley a declarat că imigrația din Europa de est face parte din piața forței de muncă slab calificată și va duce la scăderea salariilor. El a spus că, în 2004, polonezii au muncit pe salarii cu 42% mai mici decât ale britanicilor, iar românii vor munci chiar și pentru mai puțini bani. Cu privire la acest aspect, un alt conservator, Brooks Newmark, a spus că muncitorii britanici nu vor dori să muncească pe salarii atât de mici.

În contrast cu pledoariile antiromânești din Comisia pentru Afaceri Interne, parlamentarul conservator de Bournemouth, Tobias Ellwood, le-a transmis colegilor săi că dezbaterea a fost condusă de frică. Acesta le-a atras atenția că piața unică a fost vitală pentru economia Marii Britanii , și a avertizat că în cazul retragerii Marii Britanii din UE, ar exista fără îndoială bariere comerciale ce vor fi impuse de către celelalte state europene.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre petiția pentru continuarea restricțiilor, inițiată de Daily Express, ce a fost semnată de 150.000 de persoane, însă nu s-a luat o decizie asupra unei eventuale dezbateri parlamentare pe această temă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Horațiu Mălăele revine la Londra în primul spectacol al „Poveștilor spuse-n româneşte” din 2014

Ziarul Românesc l-a adus pe Moș Crăciun