in

Controlul diasporei? Iohannis a dat undă verde Centrelor Comunitare sub controlul Bucureștiului

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 3 mai, Decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate. Legea fusese adoptată în Camera Deputaților în 6 aprilie 2016, fiind o inițiativă a parlamentarilor PNL, sorijinita de întreg spectrul politic.

Potrivit acestei legistatul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora. Pentru aceasta, statul român va înființa Centre Comunitare Românești în fiecare stat în care sunt înregistrați la misiunile diplomatice ale României cel puțin 5.000 de cetățeni români.



Înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti se face în baza unei solicitări adresate Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, semnată de cel puţin o treime din cetăţenii români înregistraţi la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv. Astfel, dacă minimul de cetăţeni înregistraţi este de 5.000, o treime înseamnă cel putin 1667 de semnături!

Legea marchează ofensiva MAE de control a diasporei, având în vedere că regulamentul de funcţionare, sediile şi fondurile vor fi puse la dispoziţie de această instituţie. Mai mult, aceste centre vor funcţiona formal în cadrul MAE.

Conform legii, calitatea de membru al unui Centru Comunitar Românesc se dobândeşte princerere adresată conducerii Centrului Comunitar Românesc, fiind condiționată de înregistrarea prealabilă la misiunile diplomatice ale României din statul respectiv din statul respectiv.

MAE, prin DRP este responsabil pentru înfiinţarea Centrelor Comunitare Româneşti şi pune la dispoziţia fiecărui Centru un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

Scopul acestor centre va arunca în aer activitatea amatoristică a asociaţiilor, fiind extrem de greu de concurat cu o instituţie recunoscută, reglementată şi finanţată de stat. Practic proiectele culturale şi de păstrare a identităţii, pe care ICR nu le putea desfăşura, se vor face prin aceste centre. Inclusiv cursurile de limba română, care au scăpat total de sub control. Inclusivorganizarea unor evenimente religioase, aşadar biserica din diaspora tot la centrele comunitare se va raporta şi va veni cu căciula în mână după aprobări şi fonduri.

Centrele Comunitare Româneşti au drept scop asigurarea coeziunii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte şi programe cucaracter cultural, educativ şi artistic în scopul promovării realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, a valorilor naţionale şi a identităţii lingvistice.

Structura organizatorică, regulamentul de organizare şi funcţionare, numărul de posturi, rolul şi atribuţiile, precum şi categoriile de personal ale Centrelor Comunitare Româneşti se aprobă prin ordin al ministrului Afacerilor Externe. Centrele Comunitare Româneşti beneficiază de sprijin financiar, logistic și material pentru desfășurarea acțiunilor, proiectelor și programelor inițiate; achiziționarea de manuale, cărți de specialitate, cărți de lectură sau alte publicații în limba română; desfășurarea unor cursuri educaționale în limba română; organizarea unor evenimente care au ca scop celebrarea principalelor evenimente naționale sau religioase; organizarea unor ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv.

Puterea acestor centre va fi practic totală asupra vieţii comunităţii, aşa cum s-a înţeles până acum şi care era desfăşurată prin intermediul asociaţiilor. Este foarte probabil şi ca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni să treacă la aceste Centre. Urmează ca Guvernul României să stabilească normele metodologice de aplicare a legii.

Avgând în vedere tensiunile din comunităţi şi concurenţa dintre asociaţii sau grupuri de interese sau presiune constituite în timp, mirajul unui post de conducere în aceste Centre va relansa lupta pentru putere în diaspora, de această dată controlată strict de la Bucureşti!

Sorin Cehan

Iohannis ŞTIE TOT: «Îi văd, îi aud şi cunosc problemele românilor din străinătate»

Iohannis, dezastru în sondaje. Cât a ajuns să aibă președintele în mai puțin de doi ani de mandat

Mihalache vrea ambasador, dar nu renunță la indemnizația de la academia lui Gabriel Oprea

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Interviu cu Sadiq Khan, candidat laburist la Primăria Londrei. Ce spune despre comunitatea românească și cum vrea să rezolve problema locuințelor

Sarmale în varză nouă