in

Coronavirus și Brexit, un cocktail „devastator” pentru economia britanică. „Sectoarele care au scăpat de criză vor fi doborâte de Brexit”

Publicația britanică The Guardian dezvăluie un studiul care afirmă că impactul ieșirii Marii Britanii din UE va fi dur chiar și în sectoarele care nu au fost afectate de criza din sănătate.

„Potrivit unor noi informații, șocul se va răsfrânge și asupra sectoarelor care au fost relativ neafectate de pandemia Covid-19”, arată studiul efectuat de specialiștii de la London School of Economics (LSE).

Documentul constată că, indiferent dacă Boris Johnson va ajunge sau nu la un acord cu UE,  Brexit-ul va marca un dublu șoc pentru economie – în privința relațiilor de afaceri din sectoarele care au supraviețuit impactului noului coronavirus și din cauza măsurilor de izolare.

Analiza cuprinde informații constatate în urma unui sondaj efectuat de membri ai Confederației Industriei Britanice (CBI).

„Analiza noastră demonstrează că sectoarele care vor fi afectate de Brexit și  cele care au avut de suferit din cauza pandemiei de Covid-19 și din cauza izolării diferă în general unele de altele”, a declarat Swati Shingra, coautor al studiului și profesor de economie la LSE.

Studiul estimează că un „impact simultan”, datorat atât Brexit, cât și pandemiei de coronavirus, se va resimți începând din toamnă, când noile politici ale ministrului de finanțe Rishi Sunak, menite să oprească șomajul, și noul mediu comercial vor începe să producă unele consecințe.


Studiul, intitulat „Covid-19 și Brexit”, Consecințe la zi asupra evoluției afacerilor în Regatul Unit, demonstrează că sectoarele în care contactul uman a fost mai intens – cum ar fi spitalizarea, transportul aerian, restaurantele, hotelurile, arta și spectacolele – au fost cel mai grav afectate de pandemie.

Nivelul de trai din Marea Britanie, la cea mai scăzută cotă, de la criza petrolului din 1970

Alte sectoare, cum ar fi cel științific, serviciile de specialitate – precum contabilitatea, sectorul juridic și editurile – au avut de suferit mai puțin din cauză că ele au putut funcționa cu personalul care lucra de la domiciliu.

Printre companiile care au putut funcționa prin munca de la distanță se numără firme precum Vodafone, Google, firma de consultanță KPMG, compania farmaceutică GlaxoSmithKline, Rolls Royce și Unilever, gigantul produselor de consum.

Studiul arată că, încă din anul 2017, guvernul anunțase că Brexit-ul se va face în funcție de niște evaluări ale impactului din diverse sectoare; până acum, a oferit însă o analiză detaliată doar pentru 10 sectoare.

„Guvernul trebuie să treacă de la generalități legate de impactul Brexit la planuri mai bine racordate”, pregătind astfel  „cea mai grea încercare a timpurilor noastre”, scrie coautorul studiului, Josh de Lyon, cercetător-asistent la LSE.

Autorii studiului cer guvernului să pună la punct o strategie care „trebuie să reflecte” cruda realitate a unui  „Regat Unit post-Brexit, aflat într-o economie mondială post-Covid-19” – o realitate în care comerțul la nivel mondial se restrânge”, informează The Guardian.

Economiile Spaniei și Italiei, cele mai afectate de criza declanșată de virus

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii nu vor mai avea acces ușor la învățământul universitar din Marea Britanie. Taxele vor putea ajunge la 18.000 de lire sterline, de la anul

Fiți pregătiți! Spania este doar începutul. Marea Britanie va impune restricții și pentru cei care vin din alte țări