Menu
in

Cum va funcționa noul sistem de imigrație în Marea Britanie. Câte puncte va trebui să adune un român care va dori viză de muncă de la 1 ianuarie 2021

Imigranții care vor dori să lucreze în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 vor trebui să vorbească obligatoriu engleza și să aibă deja un contract de muncă în cadrul noului sistem de imigrație bazat pe puncte.

Guvernul a stabilit noul proiect de lege privind imigrația care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, marcând sfârșitul liberei circulații, scrie Metro.

Astfel, imigranții, printre care și românii care nu au niciunul dintre statutele de rezidență în Marea Britanie, vor trebui acum să obțină 70 de puncte pentru a fi eligibili pentru o viză de muncă.

Iată ce relevă ministrul de Interne, Priti Patel, într-un comunicat de presă: „De prea mult timp, denaturat de drepturile europene de liberă circulație, sistemul de imigrație nu reușește să satisfacă nevoile britanicilor. Abordarea noastră va schimba toate acestea. În acest sistem, cetățenii UE sau non-UE vor primi 10 puncte imediat dacă pot vorbi engleza la un anumit nivel.”

O ofertă de locuri de muncă de la un sponsor aprobat, cum ar fi un angajator acceptat de Ministerul de Interne și un loc de muncă la un „nivel de abilitate necesar” vor aduce câte 20 puncte fiecare. Alte puncte ar putea fi acordate pentru anumite calificări și dacă există o lipsă de muncitori într-o anumită ramură.

Pentru cei care se deplasează cu o ofertă de muncă, pragul de salariu va fi redus de la 30.000 de lire sterline, la 25.600 de lire sterline – dar lucrătorii care câștigă peste 20.480 de lire sterline se pot muta în Marea Britanie dacă au o ofertă de muncă pe lista guvernamentală a celor cu deficit de locuri de muncă sau face parte din personalul medical.

Acest lucru înseamnă că asistenții medicali, de pildă, ar putea primi vize din cauza lipsei de personal.

Cei cu înaltă calificare, cum ar fi oamenii de știință, profesioniștii în tehnologie sau matematică, se pot deplasa, de asemenea, fără o ofertă de muncă, atât timp cât sunt aprobați de un „organism relevant și competent”.

Cu toate acestea, nu vor exista opțiuni de vize temporare sau generale pentru imigranții cu un nivel scăzut de calificare.

„Întreprinderile din Marea Britanie vor trebui să se adapteze până la sfârșitul liberei circulații și nu vom căuta să recreăm rezultatele liberei circulații în sistemul bazat pe puncte. Ca atare, este important ca angajatorii să se îndepărteze de dependența de sistemul de imigrație din Marea Britanie ca o alternativă la investițiile în reținerea personalului, productivitate și investiții mai largi în tehnologie și automatizare”, se mai arată în comunicat.

Se estimează că aproximativ 70% din forța de muncă din UE care locuiește în prezent în Marea Britanie nu ar îndeplini cerințele viitoare pentru muncitorii calificați.

Studenții care doresc să vină în Marea Britanie vor trebui să vorbească engleza, să se susțină pentru studiile lor și să aibă o ofertă de la o instituție de învățământ aprobată.

Dispozițiile actuale pentru ocupațiile de specialitate, cum ar fi preoți, artiști, muzicieni și animatori trebuie să rămână în general aceleași și să fie extinse pentru cetățenii UE.

Românii nu vor mai putea veni să muncească în Marea Britanie decât dacă vor câștiga minim 23.000 de lire sterline pe an

Lucrătorii independenți și freelancerii pot continua să solicite vize în conformitate cu normele existente și nu vor trebui să fie sponsorizați. Vizitatorii, inclusiv cetățenii UE, vor putea veni în Marea Britanie fără viză timp de șase luni, dar nu au voie să lucreze în acest timp. Aplicațiile de azil se încadrează în afara sistemului bazat pe puncte și trebuie să funcționeze în conformitate cu normele existente.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a descris sistemul ca fiind un „moment istoric pentru întreaga țară”, care va ajuta la „dezlănțuirea” întregului potențial al Regatului Unit.

Ministrul de Interne din umbră, laburista Diana Abbott, a afirmat, de asemenea, că miniștrii sunt prea nerăbdători să „pară că reduc imigrația” și nu au luat în considerare pe deplin impactul politicii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version