Menu
in

Cutremur pe piața imobiliară din Marea Britanie, prețurile caselor scad la cel mai rapid ritm din 2009

Cutremur pe piața imobiliară din Marea Britanie, prețurile caselor scad la cel mai rapid ritm din 2009, iar experții de la Nationwide avertizează că, din cauza presiunii asupra bugetelor gospodăriilor, va fi greu să se revină în curând, scrie The Guardian.

Prețul unei proprietăți medii a scăzut cu 3,1%, până la 257.122 lire sterline în cursul anului până în martie, potrivit indicelui prețurilor locuințelor realizat de Nationwide Building Society. Aceasta comparativ cu o scădere anuală de 1,1% în februarie.

De asemenea, prețurile au scăzut de la o lună la alta, scăzând cu 0,8% din februarie. Aceasta a marcat al șaptelea declin lunar consecutiv și lasă prețurile cu 4,6% sub cel mai recent vârf atins în august, înainte ca piața imobiliară să fie zguduită de mini-bugetarea dezastruoasă a lui Liz Truss.

Citește și: S-au anunțat primele date de plată pentru costul vieții 2023/24. Milioane de familii vor primi 301 de lire

Cutremur pe piața imobiliară din Marea Britanie

“De atunci, activitatea a rămas moderată – numărul de credite ipotecare aprobate pentru cumpărarea de locuințe a rămas slab, la 43.500 de cazuri în februarie, cu aproape 40% sub nivelul predominant în urmă cu un an”, a declarat Robert Gardner, economist șef al Nationwide.

El a precizat că ar putea dura ceva timp până când prețurile își vor reveni, deoarece finanțele gospodăriilor se află sub presiunea creșterii facturilor și a ratelor ipotecare mai mari.

“Va fi greu pentru piață să recapete mult avânt pe termen scurt, deoarece încrederea consumatorilor rămâne slabă, iar bugetele gospodăriilor rămân sub presiunea inflației ridicate”, a spus Gardner. “Accesibilitatea locuințelor rămâne, de asemenea, tensionată, în condițiile în care ratele ipotecare rămân cu mult peste minimele care prevalau în acest moment anul trecut”.

Cu toate acestea, ar putea exista o oarecare speranță la orizont, deoarece noile date publicate vineri dimineață au arătat că Marea Britanie a evitat recesiunea la sfârșitul anului trecut, producția națională crescând cu 0,1% în ultimele trei luni din 2022. Asta în comparație cu estimările inițiale care indicau o creștere nulă a PIB-ului în această perioadă, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică.

Nationwide a declarat că toate regiunile din Marea Britanie au înregistrat în continuare o încetinire a prețurilor locuințelor în primele trei luni ale anului, majoritatea înregistrând mici scăderi anuale. Scoția a rămas cea mai afectată de slăbiciunea generalizată a prețurilor locuințelor, prețurile scăzând cu 3,1% în primul trimestru față de anul precedent. Între timp, West Midlands a fost regiunea cu cea mai bună performanță, înregistrând o creștere de 1,4% în primul trimestru.

Cu toate acestea, a apărut un decalaj mai larg între nord și sud. În timp ce prețurile din nordul Angliei au rămas stabile, prețurile din sudul Angliei au înregistrat o scădere de 1,1%. Această scădere a fost observată în zone precum sud-vestul, sud-estul exterior, zona metropolitană exterioară, Londra și East Anglia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4.4]
Exit mobile version