În momentul de față, după referendumul privind Brexit, există o situație “foarte fluidă” în mediul politic și opinia publică din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cum vor evolua lucrurile în viitor nu poate nimeni să evalueze exact, nici la nivelul instituțiilor britanice, nici în cele ale UE și statelor membre, afirmă Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, într-un interviu VIDEO acordat AGERPRES
Referitor la românii din Marea Britanie, ambasadorul Mihalache arată că există o îngrijorare în rândul acestora privind păstrarea locurilor de muncă și libertatea de circulație, semnalată inclusiv prin telefoane primite în ambasadă.
El face însă un apel la calm, inclusiv către presa din România, dând asigurări că pentru perioada următoare nu există un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de muncă sau de a fi limitată libertatea de circulație.
AGERPRES: Domnule ambasador, sunteți la începutul mandatului într-o țară ai cărei cetățeni tocmai și-au exprimat dorința de a ieși din Uniune. Cum abordați situația generată de acest Brexit?
Dan Mihalache: Da. E un început de mandat un pic mai special pentru că, iată, el a intervenit nu foarte fericit, aș putea spune, pe fondul rezultatului acestui referendum privind ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. E o stare foarte fluidă în momentul de față în opinia publică britanică, în mediul politic din Marea Britanie. Există foarte multe semne de întrebare și necunoscute despre cum va fi parcurs mai departe acest drum. Sigur că noi ce putem face e să urmărim foarte atent ce se întâmplă în mediul politic, ce se întâmplă la nivel instituțional și în paralel să construim diferite scenarii și, mai ales, să evaluăm pe fiecare palier în parte consecințele pe care acest drum le va avea, în funcție sigur și de rapiditatea, să spun așa, cu care va fi parcurs. Deocamdată, suntem într-o fază de evaluare, de dialog, de încercare de a vedea ceea ce chiar și britanicii par a nu ști foarte clar, anume ce și cum și când se va întâmpla mai departe după rezultatul acestui referendum. Sunt foarte mulți care cred că referendumul poate să fie reversibil, eu personal mă îndoiesc, pentru că până la urmă, aici, în Marea Britanie e o tradiție foarte consolidată democratică, dar cum se vor întâmpla lucrurile în viitor, cred că în momentul de față nimeni, nici la nivelul instituțiilor britanice, și nici măcar la nivelul UE și a statelor membre, nu poate să evalueze. Este un experiment fără precedent.
Vedeți tot interviul AICI
Foto: Facebook
CITITI MAI MULT:
Marea Britanie este somată să activeze imediat clauza de retragere din UE
Tomescu: „Raportați atacurile rasiste și xenofobe!”
Cum va fi România afectată de un eventual Brexit
Europarlamentar român despre cazul Barbu: Autoritățile britanice au făcut un abuz