Menu
in

Despre xenofobie și stereotipuri la Conferința Studenților, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK

Pe 20 octombrie 2013 a avut loc cea de a şasea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK. , cu tema “2014 Valori Româneşti în Marea Britanie“. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Londra şi Societatea Studenţilor Români de la Universitatea din York şi s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei României la Londra, al Camerei de Comerţ Britanică Română şi al Fundaţiei Raţiu, în sediul din 1 Belgrave Square al Ambasadei României.

Au participat ambasadorul Ion Jinga, Cristian David, ministrul delegat pentru diaspora din cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, Bill Rammell, rector al Universităţii Bedfordshire, Anne Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor Britanice de Comerţ din Europa, Nigel Townson, Director al British Council România, Preasfinţitul Episcop Ignatie Mureşanu, Nicolae Raţiu, Preşedintele Raţiu Family Foundation şi Daniel Stevens, preşedintele National Union of Students in the UK.



În cuvântul de deschidere, ambasadorul Ion Jinga a spus: “Pe lângă faptul că suntem români, suntem europeni. Într-o Uniune Europeană competitivă, trebuie să ne definim mai bine profilul şi să ne maximizăm potenţialul. Da, poate că nu am fost privilegiaţi în ultimii ani – am întâmpinat restricţii pe piaţa muncii, care nu au fost impuse altora, ne-am alăturat Uniunii în ajunul crizei economice, am fost martorii unor transformări uriaşe în funcţionarea instituţiilor europene simultan cu transformări majore în cadrul societăţii româneşti şi am devenit chiar ţinte ale xenofobilor. Dar ceea ce are cel mai bun România este potenţialul sau uman şi nu avem dreptul să ne plângem de milă. Sunteţi una dintre legăturile puternice care unesc România de Marea Britanie şi trebuie să fiţi conştienţi de acest lucru”.

Ion Jinga a reamintit și cuvintele liberalului I.C.Brătianu, rostite acum 80 de ani: “Sunteți, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său şi care trebuie să aibă  mare încreder în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume, fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezenataţi”.

Cristian David, ministru delegat pentru diaspora le-a spus participanților la conferință că autorităţile române sunt interesate să identifice cele mai utile soluţii pentru situaţiile dificile pe care le întâmpină românii în ţările unde au imigrat. El a mai subliniat și importanţa parteneriatului între autorităţile de la Bucureşti şi asociaţiile româneşti din Marea Britanie, în vederea identificării de soluţii la problemele cu care se confruntă comunitatea româneasca din UK. 

Anne Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor Britanice de Comerţ din Europa, a vorbit despre modul în care se formează percepţia publică cu privire la o comunitate, exemplificând prin seturi de stereotipuri care accentuează aspectele negative, deşi acestea sunt periferice. Ea a arătat că este necesară valorificarea calităţilor românilor.

Vorbind despre legăturile culturale dintre România şi Marea Britanie, Nicolae Raţiu a ilustrat importanţa multiculturalismului şi i-a încurajat pe studenţi să-şi creeze, în Universităţile în care studiază, propria strategie de promovare a valorilor româneşti.

PS Ignatie Mureşanu a făcut o scurtă retrospectivă a contactelor dintre Biserica Ortodoxă şi Marea Britanie, arătând că acestea reprezintă o parte nu doar a spiritualităţii dar şi a raporturlor culturale dintre cele două state şi a subliniat importanţa păstrării spiritualităţii naţionale şi a valorilor ortodoxiei române.

Conferinţa s-a încheiat cu decernarea Diplomei Ambasadorului, acordată în acest an Laurei Chilinţan, Ruxandrei Trandafoiu, Nataliei Kelly, lui Vlad Schlezak şi Arinei Cocoru.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version