Menu
in

Discriminarea studenților români, pe masa Comisiei Europene. MAE cere clarificări

Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Comisia Europeană, miercuri, 5 februarie,  cu privire la măsura de suspendare, în Marea Britanie, a împrumuturilor pentru studenţii români.

Conform unui comunicat de presă, sesizarea Ministerului Afacerilor Externe se referă la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenţilor europeni înscrişi în unităţi de învăţământ superior din această ţară.



Astfel, în cadrul unei scrisori adresată comisarilor europeni pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi celui pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.

Conform sursei citate, în demersul efectuat la Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe a avut în vedere şi îngrijorările exprimate de studenţii români înscrişi în instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie care se consideră discriminaţi în raport cu colegii lor, cetăţeni ai celorlalte state membre UE.

Marea Britanie riscă declanșarea procedurii de infringement în cazul sistării împrumuturilor către studenții români

Recent, autorităţile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreţinere (maintenance loans) pentru studenţii din statele membre UE, în scopul verificării legitimităţii acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenţilor români şi bulgari care studiază în toate formele de învăţământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât şi universităţi de stat, precum şi studenţilor proveniţi din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private, se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Europe Students Union s-a adresat, la începutul acestui an, inclusiv președinției României, care a răspuns că va informa Ministerul de Externe despre situația din Marea Britanie. Tot pe 5 februarie, la sesizarea ESU, europarlamentarul PNL Renate Weber a cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă cu privire la suspendarea împrumuturilor și la discriminarea studenților români din Marea Britanie.

Europe Students Union, o nouă organizație studențească în UK

De asemenea, europarlamentarul PDL Petru Luhan s-a deplasat, luni, 3 februarie, la colegiile din Londra unde sunt înscriși românii ce au de suferit de pe urma deciziei Ministrului pentru Universități, David Willetts (foto 2). El a declarat că a văzut cu ochii lui cum studenții din România sunt discriminați în această țară membră a Uniunii Europene.

Un amplu material pe această temă veți putea citi în ediția de sâmbătă, 8 februarie, a Ziarului Românesc Weekly.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version