in

Discuțiile Londra-Bruxelles cu privire la relația post-Brexit bat pasul pe loc. Guvernul britanic vrea un acord până la sfârșitul anului

Londra crede că ar putea finaliza anul acesta acordul privind relația cu UE după Brexit, un obstacol important rămânând însă drepturile de pescuit.

Ministrul britanic Michael Gove (foto) a apreciat luni, 27 aprilie, că evoluția merge în direcția încheierii anul acesta a unui acord privind viitoarea relație dintre Regatul Unit și UE, dar drepturile privind pescuitul rămân un obstacol în calea unei înțelegeri, transmite agenția Reuters.

Pescuitul este un dosar foarte sensibil și cu implicații economice majore atât pentru britanici cât și pentru Uniunea Europeană, aceasta din urmă condiționând încheierea unui acord cu Londra privind relația post-Brexit de o înțelegere la acest capitol, care să prevadă acces reciproc în apele celor două părți și să instituie cote de pescuit.

Partizanii Brexit se plâng că deja trebuie să aștepte la cozi pe aeroporturile UE: „NU asta am votat”

„Sunt încrezător. Nu sunt foarte bun la predicții”, dar „cred că șansele (unui acord) sunt categoric mai mult de 2 la 1”, a apreciat Gove.

În chestiunea pescuitului, el a amintit că poziția Londrei este aceea că Bruxellesul trebuie să accepte că britanicii vor avea în viitor controlul asupra apelor proprii. „Acesta este un subiect despre care cred că poziția UE este în mod particular dificilă și inflexibilă”, a menționat ministrul britanic.

„Este un exemplu de capitol la care negociatorii UE încă nu tratează Regatul Unit la fel ca alte state independente”, a mai spus el.

La rândul său, negociatorul Uniunii Europene pentru viitoarea relație cu Regatul Unit, Michel Barnier, a deplâns și el lipsa unor „progrese tangibile’”, la finalul celei de-a doua runde de discuții cu reprezentanții Marii Britanii. „Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură”, a estimat Barnier

Acesta a criticat încă o dată insistența Guvernului de la Londra ca perioada de tranziție post-Brexit să nu fie prelungită dincolo de 31 decembrie 2020 și până atunci să fie încheiat acordul privind viitoarea relație comercială dintre Regatul Unit și UE.
Ambasadorul României la Londra: „Cel puțin 20 de avioane cu muncitori sezonieri români vor veni în Marea Britanie”

Lancashire: Șapte români, rețea de trafic sexual în Blackburn, Burnley și Preston