in

Efectele BREXIT: Comerțul între Marea Britanie și UE s-a prăbușit în 2021

Schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-au prăbușit în primul trimestru din 2021, după Brexit, arată datele publicate, marți, de Oficiul Național de Statistică (ONS), potrivit MarketWatch.

Relațiile comerciale dintre Londra și Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia Regatului Unit de a părăsi piața unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Exporturile britanice de bunuri spre UE au scăzut cu 18%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 22%. De asemenea, exporturile Regatului Unit către restul lumi au urcat cu 0,4% iar importurile au scăzut cu 0,9%.

Este pentru prima dată din 1998, de când se publică aceste date, când importurile britanice din țările din afara UE le-au depășit pe cele din blocul comunitar.

Lucrătorii din Marea Britanie, alungați de Brexit și de carantină. Restaurantele încearcă să acopere lipsa de personal

ONS avertizează că este prea devreme pentru concluzii. „Având la dispoziție doar datele dintr-un trimestru și pe fondul efectelor recesiunii şi ale pandemiei, este prea devreme să evaluăm nivelul la care datele reflectă întreruperea schimburilor comerciale pe termen scurt sau ajustările pe termen mai lung ale lanțurilor de aprovizionare”, se arată în comunicatul ONS.


Conform datelor ONS, importurile britanice din blocul comunitar, excluzând metalele prețioase, au scăzut cu 21,7% în primul trimestru din 2021, în timp ce exporturile au înregistrat un declin de 18,1%.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale țării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piață unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]

VIDEO – Panică într-un avion care zbura din România la Londra. Călătorii au fost evacuați. Miros puternic de fum și combustibil

Activista BLM Sasha Johnson, „împușcată de un grup de 4 bărbați” care au deschis focul la o petrecere