Menu
in

Eliberaţi din sclavie în Marea Britanie



Douăzeci şi patru de persoane, între care şi un român, au fost eliberate pe 11 septembrie dintr-o tabără de nomazi din regiunea Berdfordshire, în nordul Londrei, unde erau ţinute cu forţa în condiţii grele şi obligate să muncească. Cinci persoane suspectate de exploatarea acestor persoane au fost arestate, pentru delicte prevăzute în Actul pentru combaterea Sclaviei. În cursul raidului, la care au participat aproximativ 100 de poliţişti, în tabără au fost găsite arme, droguri şi bani.

“Persoanele găsite în tabăra de nomazi aveau o sănătate precară şi trăiau în condiţii incredibil de mizere. Avem indicii că mulţi erau trataţi ca sclavii, unii de doar câteva săptămâni, iar alţii chiar de 15 ani”, a declarat detectivul de poliţie Sean O’Neil. “Li se promiteau 80 de lire pentru o zi de muncă, însă ajungeau într-un fel de lagăr unde erau raşi în cap şi puşi să doarmă în boxe pentru cai, rulote vechi sau chiar cuşti pentru câini”, a mai spus el. Agenţii au decis să acţioneze pe 11 septembrie, într-o duminică, pentru că aceasta era singura zi din săptămână în care “sclavii” nu erau forţaţi să meargă să muncească. “Stăpânii” lor îi racolau din cantine pentru săraci şi centre sociale. Erau vizaţi şi cei care aveau probleme cu alcoolul, cei cu gânduri suicidale, foarte vulnerabili, care puteau fi manipulaţi uşor. Li se promitea un loc de muncă, o casă şi un salariu de 80 de lire pe zi. În schimb, odată ajunşi în tabăra asemuită de presa britanică unui lagăr de concentrare nazist, oamenii erau raşi în cap. Erau treziţi dimineaţa la ora 5.00, îmbarcaţi în maşini şi trimişi în locaţiile în care “stăpânii” găseau contracte consistente, în special în cariere de piatră şi la pavări de şosele. Ei nu vedeau niciun ban din încasările zilnice, iar orice protest era pedepsit cu bătăi crunte.

Nouă dintre cei 24 de “sclavi” eliberaţi (17 britanici şi 5 străini) au refuzat să colaboreze cu poliţia, relatează Daily Mail. Unul dintre bărbaţii salvaţi a declarat că el trăia fericit în caravană cu 30 de lire pe zi. Bărbatul, care susţine că lucrează de 15 ani pentru familia de nomazi care i-a dat un loc de muncă şi un acoperiş, s-a întors în tabără, spunând că poliţia a greşit intervenind, deoarece aşa-zişii sclavi sunt de fapt lucrători mulţumiţi de ceea ce făceau. Mărturia sa contrastează puternic cu condiţiile îngrozitoare descrise de poliţie.

“Sclavia sau munca forţată este o realitate cotidiană în Marea Britanie”, a declarat Klara Skrivankova de la organizaţia Anti-Slavery Internation. Iniţial, presa engleză a afirmat că între cei 24 de persoane se aflau doi români. Ambasada României de la Londra s-a autosesizat în acest caz, descoperind că era vorba de un singur român.

“Ambasada României la Londra s-a autosesizat în legătură cu acest caz şi a solicitat autorităţilor din Bedfordshire şi autorităţilor naţionale britanice informaţii cu privire la prezenţa cetăţenilor români printre membrii grupului identificat. Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Londra, Poliţia din Bedfordshire a informat că în grupul de persoane eliberate se află un singur cetăţean român“, a anunţat un comunicat MAE, citat de ziare.com. “Autorităţile britanice au comunicat cetăţeanului român disponibilitatea Ambasadei României de a-i acorda, la cerere, asistenţa şi protecţia consulară specifică în asemenea situaţii. Până în acest moment, cetăţeanul român nu a solicitat asistenţa consulară. Ambasada României la Londra este în legătură cu autorităţile britanice pentru a se asigura că sunt respectate obligaţiile prevăzute de Convenţia Consulară bilaterală privind respectarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi în astfel de situaţii, inclusiv dreptul la interpret şi la facilitarea contactului cu serviciul consular”, a mai comunicat MAE.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version