Menu
in

Elveția limitează imigrația din UE. „Le Soir”: “Elveţienii le spun europenilor: afară!”

Guvernul elvețian urmează să pună în aplicare până în toamnă un proiect de lege care va limita imigrația, inclusive pe cea din Uniunea Europeană, conform rezultatului unui referendum ce a avut loc duminică, 9 februarie.  Rezultatul a fost la limită. Alegătorii s-au pronunţat în proporţie de 50,3% în favoarea limitării imigraţiei, în cadrul unui plebiscit organizat la iniţiativa partidului populist UDC, condus de Christoph Blocher.

“Vom acţiona rapid şi în consecinţă”, a declarat ministrul Justiţiei, Simonetta Sommaruga, duminică seara, la Berna, în prezenţa tuturor membrilor Guvernului. După referendumul de duminică, analiştii au reamintit de rezultatele votului din 9 octombrie 1992, când alegătorii au respins prin referendum aderarea la Spaţiul Economic European, ceea ce a reprezentat o lovitură pentru autorităţi.



Eşecul a fost numit atunci de un ministru “duminica neagră” şi a fost urmat de un deceniu cu dificultăţi pentru economie, până în 2002 când au țara a aderat la SEE.

Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedinte al Confederaţiei în 2014, a îndemnat la prudenţă, în comentarea rezultatelor referendumului şi a promis că va aborda problema cu “pragmatism” în capitalele europene, prima discuţie urmând să aibă loc la Berlin peste câteva zile.

El a reamintit că sistemul democraţiei directe din Elveţia le oferă alegătorilor posibilitatea să se pronunţe pe diferite subiecte, fie că sunt de interes naţional, cantonal sau comunal, iar Guvernul trebuie să pună în aplicare decizia cetăţenilor în cea mai bună modalitate pentru ţară, chiar dacă este în favoarea unei alte soluţii.

Autorităţile elveţiene trebuie să aibă întrevederi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru “a explica ceea ce a decis poporul şi ce doreşte”, a declarat Valentin Vogt, liderul Federaţiei angajatorilor elveţieni. “Trebuie, de asemenea, să înceapă negocierile cu UE privind libera circulaţie a persoanelor (…) şi să fie găsită o soluţie, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord“, a adăugat acesta, citat de Mediafax.

Comisarul Laszlo Andor: Se pregătește ieşirea Marii Britanii din UE, prin disputa privind imigraţia

Fostul premier de dreapta francez, Francois Fillon, a apreciat că este “absolut firesc” ca elveţienii să dorească diminuarea numărului de străini de pe teritoriul ţării, care trebuie stabilit în funcţie de capacitatea de integrare. El a afirmat, de asemenea, că acest model ar trebui preluat şi de Franţa sau de Uniunea Europeană.

“Putem face şi noi ce au făcut elveţienii”, a reacţionat liderul partidului extremist olandez PVV, Geert Wilders, aflat pe primul loc în sondaje în Olanda.

În contextul apropierii alegerilor europarlamentare, imigraţia a devenit un subiect major de polemici politice în Marea Britanie, 77% dintre britanici fiind favorabili limitării imigraţiei. Problema imigraţiei este de actualitate şi în Olanda, Austria şi Finlanda.

Angela Merkel: “probleme considerabile”

Votul elveţian ridică “probleme considerabile”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, citat de AFP. “Guvernul federal a luat notă de acest rezultat şi îl respectă, dar din punctul nostru de vedere este clar că el ridică probleme considerabile”, a declarat Steffen Seibert în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite a Guvernului.

“Relaţiile strânse care leagă Elveţia de Uniunea Europeană aduc cetăţenilor din ambele părţi mari avantaje şi libertatea de circulaţie este în centrul acestor legături strânse”, a adăugat el.

Libertatea de circulaţie este pentru noi un bun de mare valoare, cancelarul a subliniat mereu acest lucru, de acum este de responsabilitatea Elveţiei, a Guvernului elveţian, după acest rezultat al acestui referendum, să se apropie de UE şi să explice cum înţelege să trateze acest rezultat”, a continuat el, precizând: “Instituţiile europene vor trage toate consecinţele politice şi juridice ale acestui vot”.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras atenţia că în acordurile Uniunii cu Elveţia libera circulaţie a persoanelor este garantată. Limitarea acesteia, a adăugat el, înseamnă renegocierea acordurilor.

“Trebuie să vedem care va fi efectul limitării liberei circulaţii a cetăţenilor asupra altor elemente ale pieţei unice, libera circulaţie a bunurilor, a capitalului şi a serviciilor. Este dificil să limitezi libera circulaţie a persoanelor fără să faci acelaşi lucru în privinţa serviciilor, de exemplu. Vor urma numeroase negocieri” a mai spus Martin Schulz.

„Invazia” românilor aduce restricții pentru toți cetățenii UE. Cameron: „libera circulaţie ar trebui să fie mai puţin liberă”

 

Sute de elveţieni au ieşit pe străzi, în semn de protest faţă de rezultatul referendumului. Sunt conştienţi că revenirea la cotele de lucrători europeni constituie o turnură istorică în politica Elveţiei – cu consecinţe greu de anticipat.

Mă deranjează imaginea unei Elveţii închise, care se izolează. O ţară care vrea legături în plan internaţional, dar nu vrea să-şi deschidă uşile”, a spus un protestatar.

Oamenii au strigat “Ne este ruşine!”. Prin rezultatul consultării populare, o ţară prosperă şi-a inventat o criză majoră. O ţară în care 23 la sută din populaţie este de origine străină limitează acum imigraţia lucrătorilor europeni.

Presa europeană despre referendum

În Franţa, cotidianul pentru afaceri Les Echos evocă “un rezultat cu efecte economice greu de prevăzut”. “Elveţienii închid frontierele”, titrează cotidianul francez de stânga Libération. “Egoismul economic este principala motivaţie a votului“, explică analistul politic Jean-Yves Camus.

În Germania, cotidianul conservator Die Welt apreciază că “Elveţia trebuie să revizuiască proximitatea faţă de UE”. “A continua în acest fel nu este o opţiune. UDC va înţelege care este limita separării aspectelor pozitive de cele nefaste în contractele bilaterale cu Bruxelles”, subliniază Die Welt.

Cotidianul belgian Le Soir titrează în mod provocator: “Elveţienii le spun europenilor: afară!”

În Spania, cotidianul de centru-stânga El Pais consideră că “rezultatul va constrânge Uniunea Europeană să reanalizeze relaţia strânsă cu Elveţia şi să pună capăt liberei circulaţii a persoanelor, valabilă din 2002″.

“Acest referendum va declanşa o criză politică serioasă între UE şi Elveţia”, notează El Pais.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version