Angajatorii britanici preferă muncitori români în locul șomerilor britanici, iar asta a înfuriat presa din Marea Britanie. Daily Mail acuză firmele engleze că preferă să ofere mii de locuri de muncă românilor, în timp ce rata șomajului în Regat a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 17 ani, 8,4%. În statisticile oficiale, aproape 2,7 milioane de englezi sunt șomeri, subliniază Daily Mail.
Posturile sunt disponibile pe site-ul TjobsRecruit, care a și scris un mesaj vesel pentru solicitanții locurilor de muncă: “Un An nou, un nou loc de muncă, o nouă viață”, potrivit Daily Mail.
La începutul lunii ianuarie, șomajul din Marea Britanie a ajuns la un nivel de 8,4%, cel mai mare din 1994 încoace. Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, de peste un milion de persoane. Datele oficiale arată că, din 10 noi locuri de muncă create în Regat în 2010, nouă au fost ocupate de lucrători straini, mai spune cotidianul citat. În acest context, Tjobs oferă românilor peste 2.400 de locuri de muncă în UK.
Se caută șofer de taxi, pentru £2.000 pe lună, asistente medicale la domiciliu, pentru £12 pe oră, personal în domeniul vânzărilor, pentru un salariu minim de £750 pe lună, doctori debutanți și ingineri aeronautici. Totodată, sunt disponibile locuri de muncă în turism, la hoteluri de trei sau patru stele, în zone precum Oxfordshire, Warwickshire, Sussex și Surrey. Mai sunt oferite locuri de muncă pentru chelneri (£12.646 pe an), menajere (£6,2 pe oră), recepționeri (£14.500 pe an) sau lucrători întreținere (£7,28 pe oră).
Potrivit Daily Mail, în zona de Sud Vest a țării se oferă posturi de șoferi de taxi pentru români, însă există 176.000 de șomeri care trăiesc în această regiune. Totodată, în zona de Sud Est a Marii Britanii sunt peste 276.000 de șomeri, dar românii se pot angaja acolo în domeniul turismului.
Marea Britanie este în căutare și de medici rezidenți români, deși în 2010, British Medical Association anunța că există 3.000 de doctori începători neangajați.
Polemici
Există însă și explicații. “Dacă există muncitori britanici care sunt pregătiți, doritori și calificați pentru a ocupa aceste poziții, atunci este absolut corect ca aceste locuri de muncă să fie oferite mai întâi oamenilor de aici. Cu toate acestea, din discuțiile cu membrii noștri, am descoperit că există un deficit de lucrători calificați în Marea Britanie, în timp ce mulți dintre ei nu au cunoștințe de bază de aritmetică sau de limbă engleză”, a declarat Phil McCabe, președintele Forumului Afacerilor Private din Marea Britanie.
Will Davies, directorul firmei de întreținere Aspect, a spus că a fost “inevitabil” ca slujbele britanice să meargă la străini, atât timp cât “tinerii britanici nu vor să muncească”. Davies a spus: “A devenit acceptabil pentru tinerii din Marea Britanie să fie șomeri și să folosească situația economică și șomajul masiv al tinerilor ca o scuză, dar realitatea este că lucrătorii străini muncesc din greu, sunt punctuali și au o atitudine pozitivă.”
Henry Smith, parlamentar conservator pentru Crawley, West Sussex, a spus că este îngrijorat că posturi cum ar fi ajutor de bucătar au fost promovate în străinătate, în timp ce șomajul din Marea Britanie este atât de mare. “Acum că suntem în criză economică globală, ar trebui să asigurăm locuri de muncă pentru britanici. Nu-mi vine să cred că în Crawley sau Gatwick nu există niciun ajutor de bucătar potrivit, care este rezident în această țară, și nu văd de ce este nevoie să se promoveze slujbele în străinătate. Iar asta e valabil și pentru alte poziții. Nu vorbim de specialiști care să aibă nevoie de un anumit tip de cunoștințe. O companie care caută ajutor de bucătar în străinătate dă dovadă de iresponsabilitate”, a declarat Smith.
“Să intervină Guvernul”
Daily Mail dă exemplul unei britanice, Helen Morgan, 31 de ani, care a fost concediată recent din funcția de cameristă la un hotel din Exeter. Mamă a unui copil, ea credea că experiența acumulată până în prezent o va face să-și găsească ușor un nou job. “Îmi caut de lucru de două săptămâni, fără niciun rezultat. Nu mă surprinde că joburile vacante sunt publicate în străinătate, pentru că am întâlnit foarte mulți est-europeni în industrie. Majoritatea sunt foarte drăguți, prietenoși și muncitori, însă este frustrant că au prioritate la recrutare în fața englezilor. Cred că Guvernul ar trebui să intervină și să se asigură că reclamele la joburile vacante sunt publicate și în țară”, a spus Helen Morgan.
Nu numai Daily Mail a criticat angajarea românilor. Daily Star a titrat “Dați-le mai întâi britanicilor locurile de muncă”, iar Daily Express a cerut guvernului să facă mai strictă legislația, astfel încât companiile să acorde prioritate lucrătorilor britanici.
Citește și Monstrul din Carpați