in

Eurodeputatul Pîslaru avertizează Londra: „Regatul Unit trebuie să protejeze drepturile și beneficiile rezidenților din UE”

Situația lucrătorilor și a drepturilor la muncă, de ambele părți ale frontierei UE-Regatul Unit va rămâne una dintre provocările majore în perioada următoare, a apreciat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) în cadrul unei intervenții în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, unde s-a discutat despre acordul comercial și cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit, convenit înainte de Crăciun.

„Trebuie acoperite lacunele legislative și ambele părți au responsabilitatea de a se asigura că lucrătorii sunt respectați și că abuzurile sunt prevenite. Ambele părți au responsabilitatea de a se asigura că lucrătorii sunt respectați și că abuzurile sunt prevenite. Trebuie să fim foarte clari: nu poate exista o regresie din parte Guvernului Regatului Unit în ceea ce privește nivelurile stabilite de muncă și de protecție socială. Acest lucru este stabilit în acord, dar transformarea în realitate va fi o provocare importantă. Trebuie să ne asigurăm că se fac pași clari spre protejarea drepturilor și a beneficiilor lucrătorilor din UE care fac viabilă economia, menținând industriile și IMM-urile în viață. Suntem îngrijorați de rapoartele conform cărora guvernul britanic intenționează să își revizuiască legislația națională care decurge din acquis-ul social și al ocupării forței de muncă și care a ajutat la construirea acesteia”, a menționat Pîslaru, membru al comisiei mai sus amintite, citat de Calea Europeană.

Europarlamentar USR-PLUS, revoltat că românii trebuie să plătească o taxă pentru a munci în Marea Britanie. Alți europeni sunt scutiți

Făcând referire la numărul de cetățeni români care au aplicat pentru statut de rezident în Regatul Unit, acesta a punctat că „drepturile, mobilitatea și accesul la beneficii sociale trebuie să fie egale cu ale celorlalți cetățeni ai Uniunii”.

„Voi continua să monitorizez acordul și evoluția lui viitoare și voi fi atent să folosesc pârghiile parlamentare pe acest dosar, dacă va fi necesar”, a dat asigurări Dragoș Pîslaru.

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a depus eforturi pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri sunt respectate.

Amintim că legislativul european a solicitat Comisiei Europene și statelor membre la mijlocul lunii iunie a anului trecut, printr-o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. Ulterior, Comisia Europeană a prezentat orientări menite să asigure protecția lucrătorilor sezonieri în UE.

Cât privește situația lucrătorilor sezonieri români în Regatul Unit, Dragoș Pîslaru a solicitat explicații la Bruxelles și Londra privind taxa discriminatorie în vederea obținerii vizei de către aceștia.

Cererea sa venea după ce Guvernul britanic a publicat informații cu privire la obținerea unei vize de către cei care doresc să depună muncă sezonieră în Regatul Unit.

Astfel, cei interesați pot solicita viză cu cel mult trei luni înainte să lucreze ca sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Constul vizei pentru muncitorii sezonieri români se ridică la 244 de lire sterline.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie a gestionat rău pandemia de coronavirus. Mai slab decât Italia, Irlanda sau Suedia

Românii care pleacă în Marea Britanie, controlați la graniță. Trebuie să declare bunurile din România