in

Europarlamentare 2019. Românii din Marea Britanie au la dispoziție mai multe secții de votare decât la ultimele alegeri generale

Românii din Marea Britanie vor avea la dispoziție cu opt secții de votare în plus pentru alegerile europarlamentare, față de alegerile generale din anul 2016.

Românii din Londra vor putea vota în opt secții, unele dintre ele în zonele unde locuiesc cei mai mulți conaționali.

Lista cu secțiile de votare din Marea Britanie:
„În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când  sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European”, se arată pe pagina MAE.

În urmă cu trei ani, românii din Marea Britanie au votat în 21 de secții, la alegerile generale din România.

Cine poate vota la secțiile de votare din străinătate?

Orice cetățean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în străinătate), care a împlinit, inclusiv până în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.

ATENȚIE! Dacă sunteți înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene, puteți să vă exercitați dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dați o declarație potrivit căreia nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale sunteți înscris.

 Pe baza căror acte se poate vota în străinătate?

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate: cartea de identitate provizorie sau paşaportul;

Cetățenii români cu reședința în străinătate/cu domiciliul în România dar aflați în străinătate: Cartea/buletinul de identitate sau paşaportul

Dacă în ziua votului sunt în străinătate, ca turist, pot vota?

DA, puteți vota, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Vă puteți exercita votul la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate.

Dacă am domiciliul sau reşedinţa în străinătate (ex. Spania) şi în ziua votului mă aflu în alt stat decât statul de reşedinţă, tot în străinătate (ex. Italia) pot vota?

DA, puteţi vota la secţiile de votare organizate în statul în care vă aflaţi în ziua votului, altul decât cel în care aveţi domiciliul sau reşedinţa în străinătate, prezentând un act de identitate românesc valabil.

Dacă am reşedinţa în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România pot vota?

DA, puteți vota fie la secția la care sunteți arondat conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție, urmând să fiți înscris în listele electorale suplimentare.

Dacă sunt înscris în lista electorală a altui stat membru UE, pot vota pentru reprezentanții României în Parlamentul European?

Puteți vota, numai după ce dați o declarație că nu v-ați exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale sunteți înscris.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A furat banii din 40 de bancomate, i-a ascuns, apoi s-a predat

Senatorul Brăiloiu, respins de Iohannis pentru funcția de Ministru al Diasporei. A fost numit un interimar