in

Exit poll în Marea Britanie: Conservatorii câștigă alegerile generale. Drumul spre Brexit este deschis

Conservatorii vor câștiga cu o majoritate totală de 86 de fotolii de parlamentari după alegerile generale de ieri, 12 decembrie, potrivit unui exit poll realizat pentru BBC, ITV și Sky News.

Sondajul efectuat la secțiile de votare din Marea Britanie sugerează că partidul lui Boris Johnson va obține 368 de parlamentari – cu 50 mai mulți decât la alegerile din 2017.


Laburiștii ar obține 191 de posturi, liberal democrații 13, Partidul Brexit niciun loc și Partidul Național Scoțain – 55.

Rezultatele parțiale urmează să apară la primele ore ale zilei de vineri, însă rezultatele finale vor fi cunoscute în jurul prânzului.

Rezultatele de până acum sunt în linie largă cu sondajul efectuat la ieșirea de la urne, a declarat expertul de sondaje Sir John Curtice pentru BBC News.

Sondajul de ieșire a fost realizat de institutul de sondare a opiniei publice Ipsos Mori, la 144 secții de votare, pe un eșantion de 22.790 de intervievați, scrie BBC.

Lira a crescut față de dolar, după ce au fost anunțate cifrele sondajului, moneda britanică a  câștigat 3% – cel mai înalt nivel din mai, anul trecut. De asemenea, lira a urcat la nivelul înregistrat acum trei ani și jumătate față de euro.

Dacă sondajul este corect, iar Boris Johnson și-a asigurat majoritatea, atunci va avea susținerea parlamentarilor pentru a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană, luna viitoare.

De asemenea, va fi cea mai mare înfrângere din istorie a Partidului Laburist, arată tot BBC.

Partidul Național Scoțian și-a lărgit majoritatea în Scoția, eliminând conservatorii.

Și este un eșec pentru liberal democrați, după o campanie care începuse cu mari speranțe.

Aceasta ar fi cea mai mare victorie a conservatorilor din 1987 și cel mai rău rezultat al laburiștilor din 1935, sugerează sondajul, potrivit căruia, partidul condus de Jeremy Corbyn va pierde 71 de locuri de parlamentari.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a declarat că guvernul se va mobiliza rapid pentru a „finaliza Brexit-ul” înainte de Crăciun, prin introducerea legislației în Parlament, dacă va reveni la putere.

Proiectul de lege privind acordul de retragere, care deschide calea pentru Brexit la 31 ianuarie, va avea o a doua lectură în Camera Comunelor vineri, 20 decembrie.Londra. „Moșul” de la Ziarul Românesc a venit pentru sute de copii din comunitatea românească

PSD insistă să aducă în țară rezerva de aur de la Londra