Menu
in

Exporturile de mici și salamuri din România au fost blocate în Marea Britanie, producătorii au pierderi uriașe

Exporturile de produse din carne românească blocate din cauza pestei porcine africane. Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către Marea Britanie și SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane, boală care continuă să afecteze țara. România este considerată „zonă roșie”, ceea ce impune restricții severe asupra comerțului internațional cu produse din carne.
>>> Ratele la credite ipotecare fixe cresc în Marea Britanie: impactul asupra debitorilor

Exporturile către Marea Britanie, sever afectate

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), a explicat că deși România poate exporta pe piața UE folosind materie primă eligibilă, Marea Britanie a impus interdicții stricte în urma Brexit-ului. Numeroase transporturi de produse, precum mici congelați și salamuri crud-uscate, au fost respinse, iar procesatorii români au înregistrat pierderi financiare semnificative.

În ciuda demersurilor făcute de ARC și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), răspunsurile autorităților britanice și ale Comisiei Europene au fost negative. Singura soluție ar fi ca produsele din carne să fie tratate la peste 80°C pentru a fi acceptate pe piața britanică.

Probleme și în SUA

Exporturile către SUA, reluate abia în februarie 2024, au fost rapid suspendate din cauza plasării unităților de procesare românești în „zona roșie”. SUA solicită carne provenită din unități aprobate, din țări libere de pestă porcină, supusă unor măsuri stricte de maturare și refrigerare. Procesatorii români susțin că îndeplinesc aceste condiții, însă restricțiile persistă, limitând semnificativ accesul pe piața americană.
>>> Prețurile caselor din Marea Britanie încep să scadă. Ce se întâmplă pe piața imobiliară

Pesta porcină, o provocare continuă

În prezent, România are active 25 de focare de pestă porcină, o reducere semnificativă față de anii anteriori, când erau raportate peste 1.000 de focare. Totuși, întreaga țară rămâne sub interdicții de export. În lipsa unui vaccin împotriva acestei boli, singura soluție este respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate.

Impact economic și social

Pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, dar are un impact economic sever. Pierderile înregistrate de procesatorii români și blocarea exporturilor către piețe importante precum Marea Britanie și SUA subliniază necesitatea unor măsuri rapide și eficiente pentru controlul bolii. Totuși, directorul ARC nu se arată optimist în privința ridicării restricțiilor până la sfârșitul anului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version