Ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak și familia sa, sunt legați financiar de o firmă care a primit investiții substanțiale de la un oligarh miliardar rus cu legături anterioare cu o persoană de la Kremlin, dezvăluie publicația Byline Times.
Soția lui Sunak, Akshata Murthy, este cotată ca acționar majoritar al Catamaran Ventures UK Limited – o firmă de capital de risc care a investit în zeci de companii, potrivit site-ului său.
Sunak însuși a fost listat ca director al companiei din 2013 până în 2015, înainte de a intra în Parlament, în mai 2015.
Cancelarului i s-a aplicat un control public semnificativ în ultimele zile cu privire la participația de 690 de milioane de lire sterline deținute de Murthy în compania de servicii IT și consultanță Infosys – o firmă care continuă să opereze în Rusia.
Murthy a încasat o valoare estimată de 11,5 milioane de lire sterline în plăți de dividende de la Infosys în ultimul an.
Codul Ministerial al Regatului Unit prevede că:
„Miniștrii trebuie să furnizeze Secretarului lor permanent o listă completă în scris a tuturor investițiilor despre care se poate considera că ar da naștere unui conflict. Lista ar trebui să acopere, de asemenea, interesele financiare soțului sau partenerului ministrului și ale familiei apropiate despre care s-ar putea considera că ar da naștere unui conflict.”
Sunak ar fi trebuit să justifice afacerile soției sale
Solicitat de Sky News să justifice participarea soției sale în Infosys, Sunak a spus că: „Sunt un politician ales și sunt aici pentru a vorbi despre ceea ce sunt responsabil. Soția mea nu este”.
Cu toate acestea, așa cum prevede Codul Ministerial, Sunak trebuie să explice interesele de afaceri ale soțului său și ale membrilor apropiați ai familiei – pentru a se asigura că nu există conflicte de interese comerciale care să se suprapună cu rolul său.
Sunak a declarat că Murthy deține Catamaran Ventures, dar nu a declarat și investițiile care au fost făcute de companie – dintre care una este în platforma indiană de comerț electronic Udaan, potrivit site-ului companiei.
În 2018, Udaan a primit investiții de 225 de milioane de dolari din fonduri controlate de Yuri Milner și de un alt grup de capital de risc.
Milner este un miliardar născut la Moscova care și-a început cariera de capital de risc cu ajutorul lui Alisher Usmanov, magnatul metalelor, născut în Uzbekistan, apropiat președintelui Vladimir Putin.
Afaceri cu banii oligarhului Usmanov
La începutul lunii martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul Regatului Unit a anunțat că îl sancționează pe Usmanov – înghețându-i bunurile și interzicându-i să călătorească în Regatul Unit.
Autoritățile din Franța și Germania au confiscat iahturile deținute de Usmanov, în timp ce acesta a numit sancțiunile „nedrepte” – adăugând că „va folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”.
După cum sa raportat anterior, compania de capital de risc fondată de Milner – DST Global – a achiziționat acțiuni la Twitter în 2011, finanțate de Banca VTB controlată de Kremlin. DST spune că s-a desprins de poziția pe Twitter în mai 2014 – după care VTB a fost sancționat de o serie de organisme internaționale pentru rolul său în escaladarea agresiunii Rusiei în Ucraina. Aceste sancțiuni au fost extinse în ultimele săptămâni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, inclusiv o înghețare a activelor impusă VTB de către guvernul Regatului Unit.
Marea Britanie reduce taxa la combustibil și impozitul pe venit. Rishi Sunak: „Sancționarea lui Putin nu este gratuită”
DST susține că mai puțin de 3% din capitalul total strâns de firmă, de la înființare până în 2022, a fost de la VTB Bank, toate înainte de 2011 și că tot acest capital a fost returnat integral până în 2014. De asemenea, susține că ultima investiție a lui Alisher Usmanov în Fondurile DST a fost în 2011.
Milner a încercat, de asemenea, să se distanțeze de regimul Putin în ultimele săptămâni – publicând pe site-ul său o fișă informativă în care afirmă că nu a mai fost în Rusia din 2014, nu are bunuri în Rusia și că 97% din averea sa personală a fost creată în afara țării.
Cu toate acestea, vor exista, fără îndoială, alte întrebări despre dacă ministrul Sunak și familia sa ar trebui să beneficieze de pe urma unei companii care a primit investiții de la cineva cu legături – deși istorice – cu o persoană apropiată lui Putin.
Și, mai mult, de ce această legătură nu a fost declarată de Sunak de la începutul ostilităților din Ucraina.