in

Fermele britanice sunt în impas din cauza lipsei forței de muncă. Brexitul i-a îndepărtat pe sezonierii români
Fermele britanice care se bazau pe forța de muncă sezonieră venită din România sau Bulgaria, au rămas fără muncitori agricoli după referendumul pentru Brexit.

Potrivit The Guardian, fenomenul se datorează scăderii valorii lirei sterline, dar și a creșterii economice în alte țări din Europa, care fac ca ofertele britanicilor să devină mai puțin atractive, în timp ce angajatorii se luptă să umple registrul comenzilor și să mărească taxele.

,,Anul acesta este cel mai greu. Acum 3 ani, ocupam aproape 5.000 de locuri de muncă. Anul acesta, vom ocupa 3.000, 3.500. În iunie, am cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pentru reclamele de pe Facebook. Anul trecut, nu a trebuit să investesc nimic”, spune Alexandru Bărbăcaru, director al Est-Vest Services, o agenție română de angajare pentru muncitorii temporari din Regatul Unit.

În iunie, asociaţia British Summer Fruits a anunțat că membrii ei au avut o scădere a forței de muncă de 10 – 15% și se așteaptă ca până în toamnă să scadă cu peste 30%.

Bărbăcaru spune că va fi din ce în ce mai greu să se găsească muncitori pentru fermele din Marea Britanie și că, în ultimul timp, el caută să recruteze lucrători specializați precum măcelarii sau sudorii.

Între timp, într-un studiu realizat de Uniunea Națională a Fermierilor, fermele horticole din Regatul Unit au raportat o scădere a forței de muncă sezoniere cu 12,5 %.

Potrivit The Guardian, în România, una dintre principalele furnizoare ale foței de muncă, rata șomerilor este la cel mai scăzut nivel din ultimul trimestru, iar economia a crescut cu 7% în 2017, cea mai rapidă rată de creștere din UE.

Rata şomajului din Bulgaria a scăzut de asemenea în ultimii ani și, în timp ce mulți est-europeni continuă să își părăsească țara pentru a lucra în regim sezonier, se îndreaptă spre alte state, unde ofertele sunt mai generoase.

„Am auzit de la multe persoane despre impactul Brexit. Autoritățile din Marea Britanie nu au consultat organizațiile din horticultură sau agricultură, organizații care, din păcate, văd acum impactul”, spune Cătălin Pascu, directorul general al Albatross, o ageție de turism din București, care aduce muncitori sezonieri din Romania.

Dacă acum câtiva ani mai mulți studenți alegeau Marea Britanie pentru a lucra în timpul verii, acum cei mai mulți lucrători sunt mai în vârstă și nu cunosc limba engleză.

Cu puținii muncitori care aleg să vină în Regatul Unit, angajatorii sunt forțați să caute mai departe pentru a găsi oameni care să vrea să lucreze temporar în Marea Britanie. Totuși, recrutorii sunt optimiști și speră ca acest an să fie o excepție, iar lucrurile să revină la normal începând cu anul viitor.

Brexit. Fructele englezilor putrezesc pe câmp. Culegătorii sezonieri din România nu mai vin la lucru
Belfast. Inscripție rasistă într-o zonă în care locuiesc români

Ministrul Diasporei, anunț de ultimă oră: Românii din străinătate nu vin la mitingul din 10 august de la București