in

FOARTE IMPORTANT! Ce se întâmplă cu zborurile din Marea Britanie de la 1 ianuarie, în lipsa unui acord cu UE

În lipsa unui acord, Marea Britanie nu va mai face parte din Zona de Aviație Comună Europeană (ECAA) – cea mai mare piață liberalizată de aviație din lume care dă drepturile de operare în spațiul european pentru transport de pasageri dinspre Regatul Unit către alte țări europene.

Astfel, scrie Adevărul, ECAA permite printre altele dreptul de a ateriza în alte țări din motive tehnice, de a face escală într-o țară și a prelua pasageri pentru a-i transporta într-o a treia țară, dar și de a face curse interne pe teritoriul altei țări.

Însă, de la 1 ianuarie 2021, licențele operatorilor aerieni britanici devin invalide în UE, astfel că aceștia ar putea fi obligați să-și mute afacerea într-una din țările blocului comunitar pentru a beneficia în continuare de drepturi depline.

Toate certificările, licențele și înmatriculările piloților, pieselor și aeronavelor vor trebui revalidate într-o țară membră UE.

Ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps a declarat că se așteptă ca UE să prezinte măsuri pentru situații neprevăzute – pe care Londra le va respecta la rândul său – dar că Marea Britanie amână pentru a obține anumite „flexibilități suplimentare rezonabile”.

Săptămână „majoră” pentru discuțiile dintre Marea Britanie și UE

Mulți operatorii aerieni spun că nu sunt prea îngrijorați dând exemplul măsurilor pentru situații neprevăzute concepute de Londra și Bruxelles în martie 2019 pentru cazul în care Brexitul ar fi avut loc fără acord. Acestea ar trebui reluate pentru că la sfârșitul tranziției nu mai sunt valabile.

Vicepreședintele pentru regiunea Europa a Asociației Internaționale de transport aerian, Rafael Schvartzman, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ar fi opțiunea preferată, altfel Marea Britanie ar trebui să încheie acorduri bilaterale cu fiecare țară membră în parte, adică „o situație foarte dramatică”.

De asemenea,  e puțin probabil să fie afectate prea mult zborurile către țările non-UE, în măsura în care Marea Britanie a inițiat aranjamente alternative cu 17 țări în care serviciile aeriene depind de acorduri multilaterale negociate cu UE. Săptămâna trecută, Londra a finalizat acordul cu SUA. Marea Britanie a realizat acorduri și cu Israel, Canada, Norvegia și Elveția, potrivit fitchrating.com.  

Una din cele mai rele consecințe ale Brexi ar fi faptul că britanicii ar putea sta la cozi lungi și încete pentru a trece de controlul de securitate în aeroporturi. Relatări din octombrie au sugerat că premierul Boris Jonhnson dorește ca cetățenii britanici să aibă în continuare acces la porțile de acces electronic automat prin care trec cetățenii UE în aeroporturi și la terminale Eurostar.

Codul vamal din Schengen cere o verificare manuală a pașapoartelor cetățenilor non-UE, iar asta o poate face doar un agent vamal. Acest lucru înseamnă că britanicii nu vor putea trece direct prin porțile  electronice. În plus, începând din 2022 UE își schimbă regulile de control de la verificări manuale, la un sistem informatic automat de înregistrare a cetățenilor non-UE. 

În ceea ce privește Marea Britanie, vor exista dispoziții prin care să se asigure accesul la porțile electronice rapide pentru cetățenii UE, spațiului economic european și Suediei, posesori ai pașapoartelor biometrice. Aceste porți sunt deschise și pentru Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, SUA, Singapore și Coreea de Sud. Guvernul britanic spune însă că accesul va fi supus revizuirii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Săptămână „majoră” pentru discuțiile dintre Marea Britanie și UE

Cântăreața Rita Ora, criticată pentru încălcarea restricțiilor din Anglia. „A fost o eroare de judecată gravă și impardonabilă”