Germania și Franța fac apel la un acord la nivel european privind migrația și azilul cu guvernul britanic, dorind să profite de abordarea mai „constructivă” a Partidului Laburist din Marea Britanie în relațiile cu Uniunea Europeană.
Într-o scrisoare adresată comisarului pentru afaceri interne al UE, ministrul german de interne, Nancy Faeser, și fostul său omolog francez, Gérald Darmanin, au subliniat că Brexit-ul a afectat grav „coerența politicilor privind migrația”. Aceștia au menționat că lipsa unor prevederi care să reglementeze fluxul de persoane între Marea Britanie și spațiul Schengen contribuie la fluxurile migratorii neregulate și la pericolele cu care se confruntă persoanele care încearcă să traverseze Canalul Mânecii și Marea Nordului.
>>> Datoria Regatului Unit urcă la peste 100% din PIB pentru prima dată în 60 de ani
Apel pentru negocieri rapide
Faeser și Darmanin au cerut Comisiei Europene să prezinte rapid „un mandat de negociere” pentru discuții cu Marea Britanie pe tema migrației și azilului. Cei doi oficiali consideră că instalarea unui nou guvern britanic, dispus să coopereze constructiv cu UE, creează oportunități concrete de progres în acest sens.
Deși Franța a militat de mult timp pentru un pact european privind migrația cu Marea Britanie, este pentru prima dată când Germania exprimă un sprijin atât de puternic pentru o astfel de inițiativă. În trecut, Darmanin a solicitat un tratat privind migrația între UE și Marea Britanie în 2021, dar nu a reușit să obțină sprijinul celorlalte state membre.
>>> Urmează alte scumpiri în Marea Britanie: taxele pe ambalaje vor crește prețul multor produse de uz zilnic
Provocările politice ale unui acord
Un acord pe tema migrației între UE și Marea Britanie ar putea fi o provocare politică pentru guvernul condus de Keir Starmer, care a fost criticat de organizațiile caritabile pentru refugiați pentru adoptarea unei retorici și a unor politici dure privind azilul și migrația, asemănătoare celor promovate de conservatori.
Franța a cerut în mod repetat ca oficialii britanici să proceseze cererile de azil în zonele din jurul porturilor franceze, însă această propunere a fost respinsă de guvernele conservatoare britanice anterioare, care se temeau că acest lucru ar încuraja și mai mulți migranți să caute să intre în Marea Britanie. În scrisoarea adresată Comisiei Europene, oficialii subliniază că lipsa unor rute legale către Marea Britanie „alimentează rețelele de contrabandă”.
>>> Noua taxă pe kilometru ar putea afecta călătoriile lungi în Marea Britanie
Criza umanitară și rutele neregulate
Doar în această lună, cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața încercând să traverseze Canalul Mânecii în două incidente separate. Autoritățile britanice estimează că peste 22.000 de refugiați și migranți au ajuns în Anglia prin traversări neregulate ale Canalului Mânecii până în acest moment al anului 2024.
Comisia Europeană, care a respins anterior propunerile de a negocia un acord UE-Marea Britanie pe tema migrației, a refuzat să comenteze scrisoarea. Relațiile între UE și Marea Britanie au fost tensionate în perioada guvernării conservatoare anterioare, când discuțiile privind protocolul din Irlanda de Nord au generat numeroase neînțelegeri. La acea vreme, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a semnalat că un acord privind migrația cu Marea Britanie nu reprezenta o prioritate, din cauza „lipsei de apetit” din partea statelor membre ale UE.