Liderul UKIP, Nigel Farage, a arătat, în ședința de deschidere a noii legislatori a Parlamentuilui European, că nu îi pasă de valorile europene. El s-a întors cu spatele atunci când orchestra a interpretat Imnul Europei, cunoscutul fragment Odă Bucuriei din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.
Gestul său a fost urmat și de ceilalți europarlamentari UKIP. Ei au susținut că nu a fost decât un protest față de drapelul european. „Au arătat sfidător și un ușor prostuți”, a scris The Guardian despre gestul celor de la UKIP.
„Într-un gest la fel de elocvent, pe cât a fost de simbolic (sau la fel de gol, pe cât de grosolan), cei 24 de eurodeputați UKIP au întors spatele drapelului UE și imnului neoficial, în cadrul sesiunii de deschidere a Parlamentului European ce a avut loc marți (2 iulie – n. red.), la Strasbourg.”
„În timp ce o orchestră camerală intona Oda Bucuriei a lui Beethoven, cel mai mare contingent de europarlamentari ai Marii Britanii s-a întors solemn cu spatele arătând sfidător și stupid.”
„Întoarcerea dinainte planificată concluzionează ceea ce partidul a numit cu îndrăzneală Marșul pentru Libertate în clădirea parlamentului britanic, și probabil că face parte din munca UKIP pentru eliberarea oamenilor de legislația și mizeria UE”, mai scrie The Guardian.
Farage: „Am o problemă cu România”
Paul Nuttall, vicepreședintele UKIP, a declarat că europarlamentarii săi au decis prin gestul lor să arate că nu „recunosc și nu respectă steagul și imnul UE”, ambele fiind „simboluri ale servituții noastre în interiorul unei uniuni politice pe care poporul britanic o respinge”.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii din România, Codrin Scutaru, susține că Nigel Farage ar trebui să își prezinte scuze sau să demisioneze pentru gestul său de a se întoarce cu spatele în timpul intonării imnului UE la deschiderea sesiunii PE.
„Gestul europarlamentarului britanic Nigel Farage, de a se întoarce cu spatele în timpul intonării imnului Uniunii Europene, la deschiderea lucrărilor plenului Parlamentului European, este unul nefericit și reprobabil. Construcția instituțională a Uniunii Europene reprezintă un deziderat de zeci de ani al cetățenilor din toate cele 28 de state membre, care au luptat pentru o calitate a vieții europeană într-o Europă unită.”
„Din respect pentru toți cetățenii europeni, pentru românii pentru care momentul integrării României în UE a reprezentat cel mai important reper istoric din ultimii 25 de ani de democrație, ar trebui ca domnul Farage să prezinte scuze public sau să părăsească locul său de ales european din PE“, spune Scutaru într-un comunicat de presă.
Extremismul cucerește Europa. UKIP câștigă alegerile europarlamentare din Marea Britanie
El subliniază că “provocările pe care le avem astăzi în Europa sunt o oportunitate de a fi și mai uniți și mai fermi în apărarea drumului european al României, ca stat membru cu drepturi egale în UE”.
“Nici Nigel Farage, nici orice alt politician antieuropean nu poate sfida instituțiile europene și, prin asta, demnitatea fiecărui cetățean din statele membre”, conchide conservatorul.
În ședința de deschidere a noii sesiuni parlamentare, liderul UKIP, Nigel Farage, a avertizat că ţara sa este foarte aproape de a părăsi Uniunea Europeană. Discursul său anti-european a fost preluat şi de Marine Le Pen, lidera Frontului Independenţei din Franţa: “Nimeni nu e mai orb ca cei care nu vor să vadă. Fie că vă place sau nu, doamnelor şi domnilor, un vânt nou bate asupra acestei încăperi“.
În total, partidele extremiste deţin aproximativ 130 de mandate în noul parlament. Urmările politicii de austeritate şi mai ales nivelul ridicat al şomajului au adus voturi partidelor care critică violent Uniunea Europeană şi cer ieşirea ţărilor lor din această structură.