Premierul britanic Boris Johnson acceptă presiunile din partea parlamentarilor conservatori de a bloca orice proiect al construirii de parcuri eoliene pe uscat.
Potrivit The Independent, primul ministru va respinge astfel apelurile de a demara noi parcuri eoliene ca răspuns la criza energetică.
Un „plan de independență energetică” pe termen lung va include menținerea regulii ca o singură obiecție locală să elimine schemele de centrale eoliene propuse în Anglia. Aceste reguli sunt de vină pentru scăderea investițiilor în energia eoliană pe uscat.
Guvernul, scrie publicația citată, a luat în considerare eliminarea dreptului de veto efectiv, dar un purtător de cuvânt al guvernului a spus: „Orice decizie privind centralele eoliene pe uscat va fi întotdeauna supusă consimțământului comunităților locale”.
Decizia vine în ciuda presiunilor exercitate de Kwasi Kwarteng, ministrul pentru Afaceri, care dorește să dubleze puterea generată de turbinele eoliene de pe uscat până în 2030, pentru a ajuta Marea Britanie să scape de gazul rusesc.
Majorarea energiei, efecte devastatoare în Marea Britanie. Serele stau goale, din cauza costurilor ridicate
120 de deputați conservatori se opun fermelor eoliene și solare. Aceștia au declarat: „Trebuie să ne păstrăm țara, trebuie să păstrăm câmpurile. Și dacă trebuie să fac scandal în legătură cu asta, o vom face. Ai grijă, domnule prim ministru!”
Ministrul Transporturilor spune că parcurile eoliene sunt urâte și zgomotoase
Strategia energetică va fi publicată în sfârșit săptămâna aceasta, dar se va concentra pe revigorarea energiei nucleare și extinderea energiei eoliene pe mare, precum și pe noi licențe controversate pentru petrol și gaze din Marea Nordului.
Ministrul pentru Afaceri laburist din umbră a criticat poziția guvernului, susținând că energia eoliană pe uscat este crucială pentru „asigurarea aprovizionărilor care sunt regenerabile și care îndeplinesc obiectivele de poluare netă zero”.
Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, spune despre turbinele eoliene că au probleme de estetică, dar și de zgomot, motiv pentru care nu dorește o expansiune a acestora pe uscat. Boris Johnson face eforturi pentru a obține 25% din energia electrică a Regatului Unit din energie nucleară, ceea ce va necesita construirea a până la șase noi centrale atomice la un cost care îl alarmează pe ministrul de Finanțe, Rishi Sunak.