in

Guvernul Johnson, rău pentru lira sterlină. Moneda britanică, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani


Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în raport cu dolarul american.

Fenomenul este cauzat de amenințarea în creștere că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără acord, pe 31 octombrie.

Moneda americană era cotată, luni, la 1,2258 dolari, cu 1% mai puțin față de ultima sesiune, situându-se sub 1,23 dolari, pentru prima dată din martie 2017.

Lira s-a depreciat, de asemenea, cu 1,02% în raport cu euro, până la 1,1016 euro, potrivit Agerpres.

Moneda britanică era cotată la 1,50 dolari pe 23 iunie 2016, când a avut loc pentru Brexit.

Lira sterlină a scăzut din cauza faptului că executivul britanic a dat asigurări că Marea Britanie va ieși din UE la data stabilită, cu sau fără un acord.

„După discuțiile cu Boris Johnson, dincolo de orice cacealma și fanfaronadă, (avem de-a face cu) un guvern care este periculos”, a afirmat Nicola Sturgeon, în contextul în care la referendumul din 2016 scoțienii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Cred că dacă s-ar afla acum în această încăpere, ar nega vehement, dar eu cred că el vrea un Brexit fără acord”, a declarat Nicola Sturgeon, după întrevederea avută luni la Edinburgh cu Boris Johnson. Ea a mai declarat că strategia premierului britanic în privința Brexit este în mod voit „foarte dură” tocmai pentru a putea fi „sortită eșecului”.

Boris Johnson afirmă oficial că dorește să renegocieze acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, variantă pe care Bruxelles o exclude. În cazul unui eșec în obținerea renegocierii acordului, Johnson a afirmat că Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord.

Considerând Brexitul „o oportunitate economică enormă”, Johnson a anunțat luni noi investiții în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în valoare de 332 milioane de euro.

Un Brexit fără acord, „prioritatea numărul 1” a Guvernului Johnson
Șofer român de TIR, furturi de zeci de mii de lire sterline de la un dealer BMW

Răsturnare incredibilă de situație în cazul din Caracal: DIICOT nu exclude ca ambele victime să fie încă în viață