in

Ieșirea Marii Britanii din UE nu afectează tarifele de roaming europene


„Roam like at home” și restul reglementărilor europene privind apelurile și SMS-urile continuă să se aplice în Marea Britanie, cel puțin până la sfârșitul anului, în ciuda Brexit.

Acordul prevede pe partea de roaming o perioadă de tranziție, până la data de 31 decembrie 2020, în care cea mai mare parte a legislației europene continuă să se aplice în relația cu Marea Britanie.

Sunt incluse în acest sens regulamentul european „Roam like at home” și cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile și SMS-urile în interiorul Spațiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

În acest context, utilizatorii români care călătoresc în Marea Britanie vor beneficia, cel puțin până la 31 decembrie 2020, de roaming la tarife naționale („Roam like at home”), deși de la 1 februarie 2020 Marea Britanie nu mai este stat membru al Uniunii Europene.

Reglementările europene vizează, cel puțin până la 31 decembrie 2020, numai teritoriul propriu-zis, european, al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv pe cel al Gibraltarului.

„Cu toate că Brexitul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naționale în Marea Britanie, precum și de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile și SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puțin, la 31 decembrie 2020. Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Acordul Brexit) prevede o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care cele mai multe dintre reglementările europene continuă să se aplice în relațiile dintre cele două părți. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședintele ANCOM.

Tarifele de roaming, reintroduse în UK după Brexit. Se așteaptă creșterea prețurilor la telefonia mobilă
Scoția sfidează Londra. Drapelul UE va continua să fluture în fața parlamentului scoțian

Vine Brexitul! Mașina unei familii de români, vandalizată în Cornwall