Britanicii, indiferent de pregătire sau slujbă, se pregătesc să își schimbe viețile după retragerea Marii Britanii din UE. La fel si cetățenii europeni din Marea Britanie, mulți dintre ei români.
Cinci cetăţeni britanici care trăiesc în Regatul Unit şi alţi cinci care locuiesc în altă parte în Europa, precum şi cinci europeni din Marea Britanie au răspuns unor întrebri legate de această problemă.
Unii dintre ei susţin, alții regretă votul în favoarea Brexit, iar în timp ce unii se tem că vor trebui să-şi vândă afacerea, alţii solicită o nouă cetăţenie.
Matt Davies, un britanic de 32 de ani care trăiește în Madrid, Spania, spune că viitorul va fi mai dificil. „Persoanele de vârsta mea caută stabilitate şi să-şi facă planuri pe termen lung”, crede acesta. „Dar este dificil pentru mine, eu nu pot să-mi imaginez ce voi face după 29 martie 2019, nu ştiu ce se va petrece după această dată.”
„Brexit-ul afectează toate aspectele vieţii noastre”, afirmă Gosia Prochal, o jurnalistă poloneză stabilită la Peterborough. Ea se interesează despre „procedura pe care ar trebui să o urmeze pentru a obţine statutul de rezident permanent”.
William Lynch, un britanic în vârstă de 63 de ani, administrează o crescătorie de stridii în Irlanda de Nord. El exportă cea mai mare parte din produse în Franţa şi intenţionează să-şi mute afacerea la câţiva kilometri mai departe, în Republica Irlanda, dacă Brexit-ul va duce la bariere vamale.
„Nu-mi pot să-mi permit să aştept până în ultimul minut pentru a o face”, a declarat acesta.
Pe de altă parte, Pip Simpson, crescător de oi în regiunea Cumbria, din nordul Angliei, se declară favorabil Brexit-ului. El acuză Bruxelles-ul că face negocierile „cât poate de complicate” pentru a evita ca alte ţări să imite Marea Britanie.
Simpson ştie că va pierde subvenţiile europene şi deci se pregăteşte să-şi schimbe activitatea.
Barnaby Harward trăieşte la Varşovia din 2005 și a încetat să mai ia în calcul să locuiască în Regatul Unit şi a cerut cetăţenie poloneză. „Toată această poveste m-a descurajat, m-a făcut să simt că ţara mea nu mai este ceea ce era”, spune el.
La fel ca și Barnaby, Emily Macintosh a făcut o cerere de solicitare a cetăţeniei. La 30 de ani, britanica lucrează la Biroul european al mediului de la Bruxelles și vrea „să rămână o cetăţeană europeană”. „Eu mă simt scoţiană, britanică, europeană şi sper să devin belgiancă în curând”, spune ea.
În vârstă de 32 de ani, Gabriela Szomoru locuieşte în Regatul Unit de când este majoră, după ce crescuse în România. Ea solicită cetăţenie britanică. „Mă simt ca acasă aici de acum”, asigură tânăra care şi-a obţinut diploma de contabil în Anglia şi lucrează în Kent.
Profesor la Royal College of Music din Londra, Dimitri Scarlato, un dirijor italian de 40 de ani, încearcă să vadă partea bună a lucrurilor, în pofida îngrijorării cu privire la viitorul său. „Singurul lucru bun în această poveste este că mi-a dat într-adevăr sentimentul de a fi european”, spune el.