Guvernul britanic pune la cale o campanie de informare care să descrie Marea Britanie drept rece şi ploioasă iar locurile de muncă disponibile – prost plătite. Campania este dedicată românilor şi bulgarilor care intenţionează să se mute în UK odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii. Un alt mesaj pe care guvernul vrea să îl transmită imigranţilor este acela că nu vor putea profita de generozitatea statului, referindu-se, fireşte, la ajutorul social.
Se pare că guvernul pregăteşte nişte modificări ale legilor ce reglementează acordarea de beneficii, pentru a face viaţa imigranţilor cât mai grea. Spre exemplu, în fază de propunere se află reglementări precum: deportarea dacă după 3 luni imigrantul nu şi-a găsit un loc de munca, solicitarea unei dovezi că fiecare imigrant se poate susţine financiar pentru cel puţin 6 luni de la intrarea în UK, sau declararea „urgenţei economice” (deşi o asemenea măsură ar fi la limita legalităţii).
Guvernul este de părere că e nevoie de o campanie informativă care să şteargă impresia că în UK străzile ar fi pavate cu aur. Cu toate acestea, Marea Britanie are o piaţă de muncă dinamică în comparaţie cu alte state europene, iar accesul la beneficii este mai facil decât în ţări precum Germania şi Franta.
În periplul lor prin România, ziariştii britanici de la Daily Mail, dornici să identifice persoanele ce intenţionează să se îndrepte către UK în 2014, au găsit în Bucuresti mai multe agenţii de ocupare a forţei de muncă ce au declarat că au deja câteva sute de persoane înregistrate pentru obţinerea unui loc de muncă în UK şi că lista de aşteptare este atât de lungă încât nu mai acceptă aplicaţii.