in

Incident în apele Gibraltarului. O navă de război spaniolă a amenințat mai multe nave comerciale britanice

O navă de război spaniolă, cu armele la vedere, a încercat să determine mai multe nave comerciale britanice să își părăsească locurile de ancoraj din apele Gibraltarului, însă echipajele Regatului Unit au ignorat ordinul.

Ulterior, ambarcațiuni ale marinei britanice s-au îndreptat provocator către vasul spaniol, care s-a îndepărtat, având însă armele pregătite de tragere și echipajul la posturile de luptă.

„Acestea sunt doar amănunte enervante ale jocurilor nebunești jucate de cei care nu acceptă suveranitatea britanică absolută asupra apelor teritoriale ale Gibraltarului”, a declarat un purtător de cuvânt al teritoriului britanic.

De asemenea, Guvernul regional din Gibraltar îi acuză pe spanioli că au încercat să-și exercite pe nedrept jurisdicția în strâmtoare.

Suveranitatea acestui teritoriu este un subiect de dispută între Londra și Madrid și motiv de dispută în acordul pentru Brexit.

Spania a insistat ca Gibraltarul să fie exclus din orice acorduri încheiate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, după ce aceasta se va retrage din blocul comunitar.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a afirmat că țara sa intenționează ca după Brexit să relanseze demersurile privind suveranitatea comună asupra Gibraltarului, care este teritoriu britanic din 1713.

La sfârșitul lui noiembrie, disputa dintre Madrid și Londra legată de Gibraltar a pus în pericol încheierea unui acord cu privire la Brexit, dar în ultimul moment s-a ajuns la un compromis.

Partidele conservatoare spaniole cer guvernului să profite de retragerea Regatului Unit din UE pentru a reitera revendicările Spaniei asupra Gibraltarului. Madridul revendică de mult timp acest teritoriu de 6,2 kilometri pătrați, situat în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice, pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice.

În schimb, Gibraltarul, cu o populație de 30.000 de locuitori, dorește să rămână britanic.

Ideea unei suveranități partajate nu este nouă, pentru că o propunere în acest sens a fost lansată de Londra și Madrid în 2001 și 2002. Ea a fost respinsă de locuitorii Gibraltarului cu ocazia unui referendum în noiembrie 2002.

La referendumul din 2016 privind ieșirea din Uniunea Europeană, 97% dintre locuitorii teritoriului au votat în favoarea rămânerii în UE.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Britanicii nu mai vor steagul UE în țara lor

Vezi VIDEO – Incident militar în Gibraltar între spanioli și britanici. Ministrul de Externe spaniol: „Navele se aflau în apele spaniole”