in

Inflația din Marea Britanie a depășit 10%, este a patra oară în 70 de ani când inflația depășește acest procent

Inflația din Marea Britanie a depășit 10% pentru prima dată în ultimii 40 de ani, din cauza creșterii prețurilor la alimente și combustibili, în timp ce gospodăriile sunt supuse unei presiuni tot mai mari din cauza crizei costului vieții.

Oficiul Național de Statistică a anunțat că indicele prețurilor de consum a crescut cu 10,1% în perioada de un an până în iulie, în creștere față de 9,4% în iunie și a intrat în zona de două cifre mai devreme decât se anticipa. Ultima dată, cifra a fost mai mare în februarie 1982, scrie The Guardian.

Este doar a patra oară în 70 de ani când inflația a depășit pragul de 10%, celelalte perioade fiind 1951-52, 1973-77 și 1979-82.

Citește și: Nivelul de trai al muncitorilor britanici a scăzut într-un ritm record, salariile nu țin pasul cu inflația

Inflația din Marea Britanie a depășit 10%

Cifra a depășit previziunile de 9,8% ale economiștilor de la City, în condițiile în care costul alimentelor și băuturilor a crescut cu cele mai mari rate din 2008 încoace, pe fondul unei explozii inflaționiste generalizate în întreaga economie.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pentru pâine și cereale, produse lactate, carne și legume, iar creșterea costului alimentelor a dus la creșteri record ale prețurilor la restaurante și hoteluri și a dus la creșterea prețului pentru mâncarea la pachet. Creșterile de preț pentru alte produse de bază, cum ar fi mâncarea pentru animale de companie, rolele de hârtie igienică, periuțele de dinți și deodorantele, au dus, de asemenea, la o inflație foarte mare.


Prețurile pentru pachetele de vacanță și pentru biletele de avion au crescut puternic, ca urmare a aglomerației din timpul verii, care s-a reflectat în aeroporturile pline din întreaga țară.

Ultimele cifre vor exercita o presiune reînnoită asupra guvernului și a candidaților la conducerea conservatoare, pe fondul acuzațiilor potrivit cărora Liz Truss, candidata de pe primul loc, și Rishi Sunak, fostul cancelar, nu reușesc să înțeleagă amploarea urgenței costului vieții.

Rachel Reeves, cancelarul din umbră, a declarat că prețurile în creștere au făcut ca familiile să se îngrijoreze cu privire la modul în care se vor descurca în perioada premergătoare unei ierni dificile. “Oamenii sunt foarte îngrijorați, iar în timp ce conservatorii sunt ocupați să se lupte și să ignore amploarea acestei crize. Doar laburiștii pot oferi Marii Britanii noul început de care are nevoie”, a spus ea.

Se așteaptă ca în această toamnă gospodăriile să fie supuse unei presiuni suplimentare din cauza unei noi creșteri a facturilor la energie, care, potrivit previziunilor Băncii Angliei, va duce la o inflație de peste 13% și va declanșa o recesiune îndelungată pe măsură ce familiile își vor limita cheltuielile.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Crimă în Dagenham: bărbat înjunghiat mortal „în drum spre casă de la pub”

Greenford, bărbat de 80 de ani înjunghiat mortal pe scuterul de mobilitate în vestul Londrei. Victima strângea fonduri pentru Ucraina