in

”Invazia cerșetorilor români”, episodul doi. Polemici și reacțiiEvening Standard a dezgropat în această săptămână subiectul cerșetorilor români care invadează Londra înaintea Jocurilor Olimpice. Publicația a titrat în ediția online de marți că cerşetori români, evacuaţi de către poliţie din Marble Arch luna trecută, au instalat o nouă tabără la mai puţin de 50 de metri distanţă, în rezervaţia centrală din Park Lane, aproximativ 50 dintre ei dormind în tufişuri. Subiectul a fost imediat preluat de tabloidele britanice și a dat naștere la polemici intense atât pe forumuri cât și în mediile oficiale.

”Aproximativ 50 de cerşetori români dorm în tufişuri, în zona Mayfair, intens frecventată de turişti şi înconjurată de unele dintre cele mai exclusiviste hoteluri şi restaurante din Londra. Grupări infracţionale par să îi aducă din România înainte de Jocurile Olimpice, aceştia fiind “repartizaţi” dinainte în grupuri de cerşetori, hoţi de buzunare şi prostituate”, scria marți London Evening Standard. Redactorii publicației specificau că au asistat cu o zi înaninte la tentative ale poliției de a-i căuta pe cerșetori, în timp ce, retraşi la doar câţiva metri, unii membri ai grupului urinau în stradă.

Plângeri la primărie

La o zi distanță de la publicarea materialului, presa britanică scrie că primarul Londrei, Boris Johnson, a primit mai multe sesizări în legătură prezenţa grupului de cerşetori români în zona Park Lane, atât din partea londonezilor cât și a câtorva turiști aflați în capitala britanică.

Siteul de știri thisislondon.com citează un turist care spune că, deși îi pare rău pentru cerșetori, ”domnul Johnson ar trebui să facă ceva pentru că trebuie să apere o imagine înaintea Jocurilor Olimpice“. Localnicii s-au plâns că ”membri ai grupului dormeau în cutii de carton într-o staţie de metrou, până când intrarea a fost blocată, săptămâna trecută și că zona a fost transformată într-un ghetou”.

“De râsul lumii”

Consiliul local din Westiminster a reacționat la rândul său, iar într-o scrisoare adresată ministrului de externe William Hague scrie că Marea Britanie riscă să se facă de râs cu ocazia Jocurilor Olimpice din cauza taberei pe care cerşetorii români au instalat-o în centrul Londrei.

Potrivit Daily Mail, Consiliul Local din Westminster i-a scris ministrului pentru a-l îndemna să ia urgent măsuri cu privire la cei aproximativ 50 de imigranţi care şi-au instalat tabăra în rezervaţia centrală Mayfair din Park Lane. Oficialii se tem că această “tabără murdară” va fi primul lucru pe care îl vor vedea la Londra demnitarii străini care vor fi cazaţi în hotelurile exclusiviste din Park Lane, la ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice, peste două luni.

“Această situaţie care se agravează are implicaţii majore pentru Jocurile Olimpice şi reputaţia Marii Britanii”, subliniază consiliera, Nickie Aiken, în scrisoarea adresată lui William Hague. “Eu cred că este critic de important să abordăm cauzele problemei“, adaugă ea.

Aiken, membră a Cabinetului pentru Copii şi Tineri din cadrul Consiliului din partea Partidului Conservator, mai scrie că “aceşti oameni merg în alte zone să cerşească, ziua, şi se întorc noaptea să doarmă în pasaje subterane”. “Acele pasaje au fost folosite ca toalete. Este vulgar. Londra a muncit din greu să fie pregătită pentru JO”, continuă ea, precizând că membrii “Comitetului Olimpic vor sta chiar peste drum, în hoteluri din Park Lane şi vor fi întâmpinaţi de aceste lucruri”.

Nu avem puterea să facem cine ştie ce, pentru că sunt cetăţeni UE şi au dreptul să fie aici, dar trebuie să facem ceea ce putem“, remarcă Aiken în scrisoare. Aceasta adaugă că ”cerşetorii români reprezintă doar ultimul dintre grupurile care le provoacă îngrijorare oficialilor britanici, din cauză că deranjează turiştii şi cumpărărtorii. Se crede că aceşti români au fost aduşi în Marea Britanie cu promisiuni înşelătoare că vor găsi locuri de muncă şi cazare. Dar după ce au plătit pentru aceasta unor grupări infracţionale, sunt abandonaţi pe străzi.”

Consiliul a organizat o întâlnire pe 24 aprilie, pentru a discuta problema cerşetorilor cu Ministerul britanic de Externe, Ambasada României şi UK Border Agency. Însă, în pofida eforturilor poliţiei de a-i evacua, aceştia s-au întors peste câteva ore. Oficialii au repatriat, deja, 18 români.

Reacțiile comunității

Românii din Londra au reacționat imediat după publicarea materialului din Evening Standard, comentând pe forumuri sau în rețelele sociale că ”autoritățile române ar trebui să se implice cât mai urgent” și că imaginea românilor are enorm de suferit din cauza acestui caz.

Ioana C. scrie într-un comentariu postat pe facebook că astfel de lucruri ”te fac să-ți fie rușine că ești român și că te obligă să-ti renegi naționalitatea atunci când ești întrebat de unde ești.”

Alexandra C.P. spune că nu ar fi surprinsă ca totul să fie o tentativă de manipulare a presei britanice. ”Pe mine nu m-ar mira să îi fi adunat ziariștii acolo ca să le facă poze și să publice chestii negative despre români… Guvernul britanic se străduiește din răsputeri să ne limiteze accesul pe piața muncii, să nu ne acorde și să ne respecte drepturile și dacă ziariștii publică asemenea articole și ne portretizează în acest fel, cei de la guvern pot zice: “păi uite ce fel de oameni îs ăia…de-aia nu vrem să le dăm drepturi și să nu îi lăsam să muncească în țara asta…”, scrie Alexandra.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Londra se pregătește de haos. Funcționarii, încurajați să lucreze de acasă în timpul JO

Expoziție la ICR: ”ROlimpienii”