Menu
in

Iohannis, discuții cu David Cameron despre români și turismul social: „Lăsați libera circulație așa cum este”

Președintele României, Klauss Iohannis, s-a întâlnit, pe 10 iunie, la Bruxelles, cu premierul David Cameron. Cei doi au discutat despre problema liberei circulații în UE, un drept pe care Marea Britanie l-ar dori restricționat, motivul fiind europenii care cer ajutoare sociale aici.

Cu ocazia acestei întâlniri, Iohannis i-a spus premierului Marii Britanii că nu dorește o restricționare a libertății de circulație și nici discriminarea cetățenilor din România față de cei ai țărilor gazdă.



“Aproximativ patru milioane de români trăiesc și lucrează în alte țări din Europa. Cei mai mulți dintre ei, majoritatea, sunt foarte bine integrați în societățile din țările în care trăiesc și muncesc. Problema este că unii încearcă să meargă acolo pentru a beneficia de ajutore sociale fără să încerce să își găsească un loc de muncă. Aceasta este problema majoră”, a declarat președintele României, citat de The Guardian.

“Deci, în opinia mea, trebuie să încercăm să separăm aceste două lucruri”, a continuat Iohannis. „Lăsați libera circulație așa cum este – este valoroasă și trebuie respectată – să încercăm să delimităm partea cu beneficiile sociale și cu bunăstarea socială … să încercăm să rezolvăm această problemă, deoarece nu trebuie să fie într-un pachet. Dacă am trata problemele separat, în opinia mea, am putea găsi o modalitate mai bună de a rezolva problema.”

„Nu vreau ca din acest motiv, fiindcă unii beneficiază poate un pic pe nedrept de anumite beneficii sociale, să punem sub semnul întrebării dreptul la liberă circulaţie a forţei de muncă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, citat de Mediafax, “nu este chiar aşa simplu tocmai datorită principiului tratamentului egal“.

“Dacă vorbim de o ţară x, nu vreau să nominalizez acum, unde şi la noi, de exemplu, cine intră în şomaj, are dreptul la o alocaţie de şomaj. Ei nu vor să dea, de fapt, această alocaţie decât celor care au muncit deja o anumită perioadă de timp în ţara respectivă, ori asta introduce o inegalitate în tratament. Deci, aici e problema juridică”, a explicat el adresându-se jurnaliștilor români.

Potrivit The Guardian, Cameron a primit aceleași răspunsuri și din partea prim miniștrilor din Spania și Belgia, doar premierul Finlandei fiind de acord cu o reformare a Uniunii Europene așa cum dorește Marea Britanie.

„Eu am susţinut că locul Regatului Unit este clar în interiorul Uniunii Europene. O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar rezulta într-o slăbire, pe de-o parte, a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte, a Marii Britanii”, a mai spus șeful statului român.


Iohannis în Parlamentul României: «Este datoria mea să mă asigur că dreptul fundamental la vot al tuturor românilor este respectat»

Hammond după vizita în România: Marea Britanie este „parazitată” de imigranții din UE

Întâlnire Iohannis – Hammond: Discuții despre dreptul la libera circulație în UE

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version