in

Liber la Brexit dur. Parlamentul britanic lasă ieșirea din UE la mâna guvernului
Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit a respins, miercuri, 13 iunie, amendamentele Camerei Lorzilor la planul pentru Brexit al guvernului May, informează Reuters. Camera Lorzilor ceruse guvernului să negocieze rămânerea Regatului Unit în uniunea vamală şi aderarea la Spaţiul Economic European, după retragerea din Uniunea Europeană.

Camera Comunelor a votat în favoarea poziţiei susţinute de May, care doreşte să respecte strict rezultatul referendumului din 2016, când cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea din Uniune.

Premierul britanic a evitat încă de marţi o periculoasă înfrângere în timpul examinării proiectului de lege, după respingerea unui amendament ce i-ar fi dat parlamentului un drept de veto asupra rezultatului negocierilor cu Brexelles-ul. Deputaţii au respins cu 324 de voturi contra 298 acest amendament ce i-ar fi conferit parlamentului dreptul de a retrimite guvernul la masa de negocieri în cazul în care acordul obţinut cu Bruxellesul nu ar fi convenit.

Acest vot a fost obţinut în urma unor discuţiilor între guvernul conservator şi deputaţii conservatori pro-UE, miniştrii negociind la sânge parlamentarii în Camera Comunelor.

Theresa May se temea de o înfrângere ce ar fi avut consecinţe grele asupra marjei sale de manevră şi chiar în ceea ce priveşte supravieţuirea ei în fruntea executivului.

Legea este menită să pună capăt supremaţiei legislaţiei europene asupra celei britanice şi să organizeze transpunerea anumitor reglementări europene. Theresa May s-a implicat personal în tratativele de ultim minut, primindu-i pe deputaţii conservatori pro-UE în biroul său din Parlament. Luni seara, ea i-a convocat de asemenea pe toţi deputaţii partidului său pentru a-i chema la ordine. “Trebuie să arătăm clar că suntem uniţi, ca partid, în determinarea noastră de a pune în aplicare decizia poporului britanic”, care a votat cu 52%, în iunie 2016, pentru ieşirea din UE, a declarat May.

Această interpelare l-a făcut pe secretarul de stat pentru justiţie, Phillip Lee, pro-UE, să-şi anunţe marţi dimineaţa demisia, pentru a putea vota liber, a explicat el. Rămâne de văzut ce concesii a acordat guvernul deputaţilor pro-UE pentru a împiedica rebeliunea lor. Potrivit lui Robert Buckland, consilier juridic al executivului, preocupările formulate de aceştia din urmă, cu privire la rolul parlamentului în cazul absenţei unui acord cu Bruxellesul, vor fi integrate într-un amendament ce va fi supus la vot în cadrul Camerei Lorzilor, lunea viitoare.

Însă, în acest stadiu, concesiile sunt “atât de obscure, încât conservatorii pro-Brexit şi pro-UE cred şi unii şi alţii că au câştigat…”, a subliniat pe contul său de Twitter o jurnalistă de la The Spectator, Katy Balls.

Se votează Legea Brexit. Ce le-a transmis Theresa May parlamentarilor conservatori
Irlanda. Român închis pentru cerșetorie

Britanicii, îndemnați să boicoteze produsele din UE. Spumant englezesc, în loc de șampanie Moet